Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 14:41

Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις ταμειακές μηχανές

Διευκρινίσεις, δίνει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή, σχετικά με τη χορήγηση αδειών καταλληλότητας φορολογικών ταμειακών μηχανών.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα ακόλουθα :

1. Η χορήγηση αδειών καταλληλότητας, όλων των τύπων των φορολογικών μηχανών και λοιπών μηχανισμών, γίνεται απο ειδική διακομματική επιτροπή που προβλέπεται από το ν. 1809/1988, η οποία αποτελεί θεσμό και έχει μέχρι τώρα χορηγήσει τις άδειες καταλληλότητας για το σύνολο των ταμειακών μηχανών και λοιπών μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.

2. Η αρμοδιότητα του τεχνικού ελέγχου κάθε μοντέλου έχει ανατεθεί επίσης σύμφωνα με το νόμο 1809/1988 στα εργαστήρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που διαθέτουν και την κατάλληλη τεχνική υποδομή, τα οποία ελέγχουν τα δείγματα για την πληρότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Το υπουργείο δεν διαθέτει άλλον εκτός του ανωτέρω Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, τεχνικό σύμβουλο που να ελέγχει και να πιστοποιεί τα υποβαλλόμενα δείγματα.

3. Οι τεχνικές προδιαγραφές των συγκεκριμένων ταμειακών μηχανών συντάχθηκαν με βάση το απο 14.6.2002 πόρισμα ειδικής επταμελούς επιτροπής με μέλη τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές του ΕΜΠ έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου των Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Μηχανών, έναν εκπρόσωπο της διακομματικής επιτροπής και δυο υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

4. Απο τα ανωτέρω γίνεται σαφές οτι η όλη διαδικασία χορήγησης αδειών καταλληλότητας, διέπεται απο πλήρη διαφάνεια και γίνεται με βάση το νόμο στα συλλογικά όργανα χωρίς την αποφασιστική αρμοδιότητα μεμονωμένων προσώπων.

Για τις χορηγηθείσες τέσσερις άδειες καταλληλότητας ταμειακών μηχανών καυσίμων, στις μοναδικές επιχειρήσεις που είχαν υποβάλλει φακέλους τηρήθηκε απαρέγκλιτα η προβλεπόμενη απο το νόμο διαδικασία.

5. Τέλος, επισημαίνεται οτι οπως ρητά προβλέπεται στο νόμο κατασκευαστής νοείται η επιχείρηση που έχει λάβει άδεια καταλληλότητας για συγκεκριμένο τύπο φορολογικής ταμειακής μηχανής ή συστήματος η οποία κατασκευάζει, συναρμολογεί ή αγοράζει απο το εσωτερικό ή το εξωτερικό, η οποία είναι και υπεύθυνη έναντι του νόμου.