Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 16:30

Ανοδος 0,95% στη Σοφοκλέους

ΑΞΙΟΛΟΓΗ άνοδο σημείωσε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, καθώς η ανάκαμψη της υψηλής κεφαλαιοποίησης –κυρίως των τραπεζικών τίτλων - έδωσε το έναυσμα για ενίσχυση των τοποθετήσεων σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου εκδόσεων-εκτυπώσεων, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και η ΔΕΗ.

Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,95% κλείνοντας στις 2.094,87 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 2.113,95.

Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 164,2 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις πακέτων.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν 274 σημείωσαν άνοδο, 44 υποχώρησαν και 47 παρέμειναν αμετάβλητες.

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο με εξαίρεση τους δείκτες διυλιστηρίων και ειδών-λύσεων πληροφορικής, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 0,81% και 0,40% αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 6,87%, σημείωσε ο δείκτης εκδόσεων-εκτυπώσεων με τη μετοχή του ΔΟΛ να κλείνει ενισχυμένη κατά 9,72%.

Ο δείκτης των τραπεζών διαμορφώθηκε στις 3.630 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,81%. Η μετοχική τιμή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με άνοδο 0,79%, στα 17,88 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τα 18,24 ευρώ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», δεν υφίσταται χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση από το Δημόσιο των μετοχών της Εθνικής που κατέχει η ΔΕΚΑ και μάλιστα δεν αποκλείεται το εγχείρημα να μετατεθεί σε συγκυρία που θα κριθεί ευνοϊκότερη.

Από πλευράς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μένει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να αναβληθεί η υλοποίηση της διαδικασίας πώλησης του πακέτου του 10%, προκειμένου οι συνθήκες της αγοράς να είναι πρόσφορες.

Όπως επισημαίνεται από πηγές του υπουργείου Οικονομίας, δεν επείγει η πώληση των μετοχών και δεν υφίσταται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει με book building.

Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης των μετοχών, θα κριθεί τη δεδομένη στιγμή και όχι με βάση τις όποιες πιέσεις της αγοράς, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επιχειρώντας να δώσουν μια απάντηση τόσο στη φημολογία όσο και στις ίδιες τις πιέσεις στην τιμή του τίτλου της Εθνικής τις τελευταίες ημέρες.

Η υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής συνδέθηκε από την αγορά με το ενδεχόμενο να πιέζεται η τιμή σε επίπεδο, το οποίο μεγάλα χαρτοφυλάκια θεωρούσαν πρόσφορο για τη διάθεση του πακέτου μετοχών. Η επιτυχημένη πώληση των μετοχών που προέρχονται από το treasury stock της Alpha Bank αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σημείο προβληματισμού όσον αφορά το χρόνο διάθεσης των τίτλων της Εθνικής από το Δημόσιο.

Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη τόσο του υπουργείου Οικονομίας όσο και της Εθνικής, η εξέλιξη είναι θετική για την αγορά γιατί επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για μετοχές των ελληνικών τραπεζών.