Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 18:52

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

ΝΕΥΡΙΚΟ ήταν σήμερα το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, δύο χρόνια μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των «δίδυμων πύργων» της Νέας Υόρκης.

Ανησυχίες προκάλεσε η «επανεμφάνιση» του Οσάμα μπιν Λάντεν http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/11/822422.htm , ο οποίος φέρεται να απειλεί με νέα κτυπήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και η προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Αλ Κάιντα ενδεχομένως να σχεδιάζει επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμερικανικών στόχων.

Το κλίμα νευρικότητας επέτεινε η είδηση του θανάτου της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννας Λιντ, η οποία δέχθηκε χθες επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο. Η Λιντ ήταν ένθερμη υποστηρικτής της ένταξης της Σουηδίας στη ζώνη του ευρώ. Το σχετικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά την ερχόμενη Κυριακή.

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν έχει τελειώσει, όπως είδαμε στο Ιράκ πρόσφατα με την επίθεση κατά των συναδέλφων μου του ΟΗΕ, και με αυτό που είδαμε σήμερα με τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για να είναι επιτυχής ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, πρόσθεσε.

Ενδεχόμενα νέα τρομοκρατικά κτυπήματα απειλούν να υπονομεύσουν σε μεγάλο βαθμό την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής και – κατ΄ επέκταση – της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.242,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,23%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.348,25 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,59%, ενώ στη Φρανκφούρτη –σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης – ο δείκτης Xetra DAX καταγράφει οριακές απώλειες της τάξεως του 0,01% και βρίσκεται στις 3.563,5 μονάδες.