Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2003 09:41

Ανέκαμψε ο Nikkei

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο μετά τη χθεσινή άνοδο της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/12/822831.htm .

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.712,81 μονάδες αυξημένος κατά 1,58%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανάμεσα στις 10.613,70 και τις 10.751,43 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,58%.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο Nikkei κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξεως του 2,86%.

Ο δείκτης Τopix ενισχύθηκε κατά 1,83% φθάνοντας τις 1.042,64 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών –κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών - εν μέσω αισιόδοξων εκτιμήσεων για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 1,2%, ενώ ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου Μίσιγκαν εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στις 90,4 μονάδες από 89,3 μονάδες τον Αύγουστο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων. Η ιαπωνική οικονομία είναι άμεσα εξαρτημένη από τη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, γι΄ αυτό και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών αποτελούν καλύτερη επενδυτική επιλογή έναντι των εταιρειών που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην εγχώρια αγορά, πρόσθεσε.

Η μετοχή της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιαπωνία, ενισχύθηκε κατά 4,26% και έκλεισε στα 3.670 γιεν σημειώνοντας παράλληλα τον υψηλότερο τζίρο. Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 4%, κατέγραψε και η μετοχή της Nissan.

Ώθηση στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών έδωσε και η είδηση ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τις εταιρείες του κλάδου. Για την απόφασή της αυτή η Morgan Stanley επικαλέστηκε την αύξηση που παρουσιάζει η ζήτηση ιαπωνικών αυτοκινήτων στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και ο κλάδος των τραπεζών με τη μετοχή της Mizuho Financial Group να κλείνει με κέρδη 4,4%.