Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2003 17:29

Μικτές τάσεις στη Ν.Υ.

ΜΙΚΤΗ εικόνα παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Πιέσεις δέχονται οι κλάδοι ενέργειας και αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Ώθηση στις μετοχές του παραπάνω κλάδου έδωσε η είδηση ότι η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα πάνω την επενδυτική της σύσταση για τον τίτλο της Applied Materials σε “buy” (αγορά). Αναβάθμισε παράλληλα προηγούμενη πρόβλεψή της σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών για το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η UBS αναθεώρησε προς τα πάνω την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της IBM σε “αγορά” εκτιμώντας ότι η κερδοφορία του αμερικανικού κολοσσού θα εμφανίσει περαιτέρω βελτίωση.

Ικανοποιητικά ήταν σε γενικές γραμμές και τα νέα από το χώρο της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε και τον Αύγουστο, αν και με ρυθμό βραδύτερο του αναμενόμενου.

Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης Empire εκτινάχθηκε στις 18,4 μονάδες το Σεπτέμβριο ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τέλος, τα αποθέματα επιχειρήσεων μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,1%, έναντι αύξησης 0,1% τον Ιούνιο, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων.

Στις 17:22 (ώρα Ελλάδος) ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 9.479,55 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και o Nasdaq στις 1.859,11 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,22%.

Στα χρηματιστήρια της Ευρώπης εξακολουθούν να επικρατούν ανοδικές τάσεις, ενώ η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έχει διαμορφωθεί στα 1,1285 δολάρια.