Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 12:37

Aνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται αυτή την ώρα το σύνολο των κυριοτέρων χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW αναρριχήθηκε στις 60,9 μονάδες - στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών - έναντι 52,5 μονάδων τον Αύγουστο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδό του στις 58,5 μονάδες.

«Η Γερμανία εμφανίζει ήδη τις πρώτες ενδείξεις ενδεχόμενης οικονομικής ανάκαμψης. Η βιομηχανική παραγωγή και οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν τον Ιούλιο, ενώ οι καθαρές εξαγωγές σημείωσαν σημαντική άνοδο», αναφέρει στη σχετική του έκθεση το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών.

«Η έκθεση υποδεικνύει ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Οφείλουμε ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η καλή εικόνα που εμφανίζουν τέτοιου είδους έρευνες δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε βελτίωση των πραγματικών οικονομικών μεγεθών», επισημαίνει σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο οικονομολόγος της CIBC.

Στις 12:19 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.271 μονάδες αυξημένος κατά 0,26%.

Στις 12:34 (ώρα Ελλάδος), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX βρισκόταν στις 3.545,25 μονάδες με κέρδη 0,82% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.360,94 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,68%.

Aξιόλογα κέρδη, άνω του 4%, καταγράφει ο τίτλος του βρετανικού ομίλου λιανικής Tesco, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα αύξηση της κερδοφορίας του κατά 16% στο πρώτο εξάμηνο του 2003.

Ανοδικά κινείται επίσης η μετοχή της Orange μετά από δημοσίευμα της "Figaro" σύμφωνα με το οποίο η γαλλική εταιρεία προχώρησε σε αγορά δικτύου κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G), αξίας 1 δισ. ευρώ, από καναδική εταιρεία.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει επιφυλακτικό εν αναμονή της σημερινής απόφασης της Fed για τα επιτόκια. Αν και η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στη νομισματική της πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/15/823367.htm , το ενδιαφέρον εστιάζεται στα σχόλια του Αλαν Γκρίνσπαν για την πορεία της οικονομίας.