Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 13:34

Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών στη Wall Street. Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η κεντρική αμερικανική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/15/823367.htm , ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα συνοδευτικά σχόλια του Αλαν Γκρίνσπαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ειδικότερα για την αγορά εργασίας.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο, ποσοστό κατώτερο των προβλέψεων της αγοράς, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε θεαματικά το Σεπτέμβριο. Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας συρρικνώθηκε οριακά στα 138,67 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο από 138,71 δισ. δολάρια που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2003.

Η πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κάνει λόγο για αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο κατά 0,8% μετά το 0,4% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο.

Η απόφαση της Fed για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί γύρω στις 21:15 (ώρα Ελλάδος). Νωρίτερα, στις 15:30, θα γνωστοποιηθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή Αυγούστου, ο οποίος εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση έναντι ανόδου 0,2% τον Ιούλιο.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών General Mills και Kroger.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί η μετοχή της Nortel Networks μετά από δημοσίευμα της γαλλικής "Figaro" σύμφωνα με το οποίο η γαλλική Orange προχώρησε σε αγορά δικτύου κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G), αξίας 1 δισ. ευρώ, από την καναδική εταιρεία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η πορεία που θα ακολουθήσει η μετοχή της Lockheed Martin μετά την είδηση ότι ο αμερικανικός κολοσσός αμυντικών συστημάτων προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά της ομοειδούς εταιρείας Titan αντί περίπου 1,8 δισεκ. δολ. .

Τέλος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί όμιλοι ChevronTexaco και Exxon Mobil αναμένεται αυτή την εβδομάδα να υποβάλουν προκαταρκτικές προσφορές για την εξαγορά ποσοστού 25% στο ρωσικό «κολοσσό» πετρελαίου Yukos-Sibneft, σε μια συμφωνία που υπερβαίνει τα 11 δισ. δολάρια (9,74 δισ. ευρώ) http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/16/823721.htm .

Στις 13:17 (ώρα Ελλάδος) η προθεσμιακή τιμή στο δείκτη Dow Jones σημείωνε άνοδο της τάξεως των 13 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα η προθεσμιακή τιμή στο Nasdaq ενισχυόταν κατά 3,5 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν αυτή την ώρα και στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, ενώ η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα έχει διαμορφωθεί στα 1,12270 δολάρια.

Στις 13:12 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου βρισκόταν στα 26,57 δολάρια ενισχυμένη κατά 0,38% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,24% και 0,50% αντιστοίχως.