Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 18:19

ΤτΕ: Θετικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη, αλλά όχι και για πληθωρισμό

Οι εκτιμήσεις για την άνοδο του ΑΕΠ το 2003 θα είναι πιο αισιόδοξες από την υφιστάμενη πρόβλεψη για αύξηση κατά 3,7%, έκανε γνωστό σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, μιλώντας για την Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Αντίθετα η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός δεν θα αποκλίνει σε μέσα επίπεδα από το 3,6%.

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι το «ζητούμενο δεν είναι η πραγματική σύγκλιση αλλά πώς αυτή θα επιτευχθεί», σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Η διοίκηση της ΤτΕ δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πορεία εξυπηρέτησης των καταναλωτικών δανείων. Οι επισφάλειες της κατηγορίας αυτής παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Ο διοικητής της ΤτΕ έδωσε σήμερα πρόσθετες διευκρινήσεις αναφορικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την πώληση 22 τόνων χρυσού. Ο κ. Γκαργάνας ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία η ΤτΕ δεν είχε υποχρέωση να ενημερώσει τις εποπτικές αρχές του Χρηματιστηρίου, και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν προχωρήσει στην πώληση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου. Το προϊόν της πώλησης επενδύθηκε σε φινλανδικά και γερμανικά ομόλογα.

Τέλος, ο κ. Γκαργκάνας απέκλεισε θέμα απόσυρσης της μετοχής της ΤτΕ από το ταμπλό της Σοφοκλέους.

Πηγή: ΑΠΕ