Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 10:36

Aνοδος του γιεν έναντι ευρώ και δολαρίου

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ κατά τις πρωινές συναλλαγές το ιαπωνικό νόμισμα έναντι των βασικών του ανταγωνιστών υποστηριζόμενο από την αισιοδοξία για την ιαπωνική οικονομία και τη σημαντική άνοδο των μετοχικών αξιών στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών καταγράφοντας κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/17/824239.htm .

Στη μηνιαία έκθεσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο μετά από ενδείξεις ανάκαμψης των εξαγωγών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 1,0%, ενώ στο σύνολο του 2003 ενδεχομένως να ξεπεράσει το 2%.

Η κυβέρνηση της χώρας αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές της εκτιμήσεις -για δεύτερο διαδοχικό μήνα- επικαλούμενη την αύξηση των δαπανών από επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και τις εξαγωγές.

Στις 10:09 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το ιαπωνικό νόμισμα κυμαινόταν στα 129,87 γιεν ανά ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ημερών. Αναλυτές αποδίδουν την ενίσχυση του γιεν στην εκτίμηση πως η Ιαπωνία θα κερδίσει την Ευρώπη στην κούρσα της οικονομικής ανάκαμψης.

Παράλληλα, στις 10:19 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία του δολαρίου με το ιαπωνικό νόμισμα είχε διαμορφωθεί στα 116,34 γιεν, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Τέλος, πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τη χθεσινή απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και τη συνακόλουθη σημαντική άνοδο της Wall Street.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της αγοράς πως η Fed θα επιδιώξει να πείσει ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη, στην προσπάθεια που καταβάλλει να τονώσει την εύθραυστη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, κυρίως την αύξηση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στις 10:19 (ώρα Ελλάδος), το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1174 δολάρια. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,1235 δολάρια ανά ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις 13:00 η Eurostat θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό Αυγούστου στην Ευρωζώνη, ενώ στις 15:30 η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα.