Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι ο πρώτος από τους Ελληνες κυβερνητικούς παράγοντες που «είδαν», την τελευταία τετραετία, την κρίση να φεύγει γρηγορότερα από ό,τι η ίδια έχει αποφασίσει.
Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι ο πρώτος από τους Ελληνες κυβερνητικούς παράγοντες που «είδαν», την τελευταία τετραετία, την κρίση να φεύγει γρηγορότερα από ό,τι η ίδια έχει αποφασίσει.
Ομως η πρόσφατη ελληνική ιστορία της κρίσης είναι γεμάτη από προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν και προσδοκίες που εξανεμίστηκαν. Ο ίδιος, όμως, δεν πτοήθηκε από αυτό και έτσι αποφάσισε να είναι ο πρώτος που έβαλε στοίχημα και μάλιστα βραχυπρόθεσμο με την προοπτική αυτή, αφού δήλωσε 100% βέβαιος ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης και ήδη από το τελευταίο φετινό τρίμηνο ο ρυθμός μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ θα «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο.
Ομως ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι η μοναδική σοβαρή πηγή για αυτό το περίσσευμα αισιοδοξίας, καθώς κοντά του στέκεται και ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος όχι μόνο θεωρεί ότι τα χειρότερα πέρασαν, αλλά εκτιμά ότι το έλλειμμα της ελληνικής ανταγωνιστικότητας έχει περιοριστεί σημαντικά. «Οσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», γι' αυτό και εμείς οφείλουμε να πιστέψουμε τους κ. Στουρνάρα και Προβόπουλο και να αγνοήσουμε ό,τι ακούγεται πέρα από τις δικές τους εκτιμήσεις.
Τι ακριβώς ακούγεται; Μια πρόχειρη μόνο συγκέντρωση δίνει διάφορα δείγματα. Οπως η πρόσφατη έκθεση της Deloitte για τον παγκόσμιο δείκτη βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας που μας βρίσκει στην τελευταία θέση και μάλιστα χωρίς προοπτική βελτίωσης την επόμενη πενταετία.
Υπάρχει ακόμη ο «πολύς» Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του πανίσχυρου ινστιτούτου ερευνών του Μονάχου IFO, ο οποίος εκτίμησε πρόσφατα ότι, για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, θα έπρεπε να γίνει πιο φθηνή κατά 30%, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «μια τέτοια πολιτική λιτότητας θα διέλυε τη χώρα».
Χθες, ο οίκος Moody's υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, ενώ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2014 και σημείωσε: «Με την ελληνική κοινωνία να αισθάνεται ολοένα και περισσότερο τις οικονομικές συνέπειες των περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, τους επόμενους 12 με 18 μήνες, διακυβεύεται η κοινωνική σταθερότητα».
Και εκτός από αυτά που ακούγονται, υπάρχουν αυτά που φαίνονται, όπως η συνεχιζόμενη διόγκωση του κύματος της ανεργίας, οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στον Πτωχευτικό Κώδικα, η στεγνή από ρευστότητα αγορά απέναντι σε μια ελάχιστη ζήτηση και η βεβαιότητα ότι τα διαθέσιμα εισοδήματα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, θα περιοριστούν λόγω περικοπών και ευρείας φορολογικής επίθεσης που σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε και αναμένει την υλοποίησή της.
Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε να κερδίσει ο κ. Στουρνάρας το στοίχημα που έβαλε, γιατί, αν χάσει, προφανώς δεν είναι εκείνος που θα κληθεί να καταβάλει το τίμημα.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]