Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 13:37

Στο ζενίθ τετραμήνου το γιεν έναντι του δολαρίου

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών αναρριχήθηκε το γιεν έναντι του δολαρίου εν όψει της συνάντησης της Ομάδας των Επτά (G7) το Σαββατοκύριακο στο Ντουμπάι.

Στις 13:19 (ώρα Ελλάδος) το δολάριο ισοδυναμούσε με 115,8 γιεν έναντι 116,01 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Ώθηση στο γιεν έδωσε η νέα άνοδος των μετοχικών αξιών στο χρηματιστήριο του Τόκιο που αυξάνει τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα. Σημειώνεται ότι ο Nikkei έκλεισε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών καταγράφοντας κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/18/824596.htm .

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εν όψει της συνόδου της Ομάδας των Επτά η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν αναμένεται να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να μην επικριθεί για την πολιτική των παρεμβάσεών της.

Από την άλλη πλευρά, πιέσεις ασκεί στο αμερικανικό νόμισμα η χθεσινή υποχώρηση των μετοχών στη Wall Street καθώς και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετικά με τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα στις ΗΠΑ για την ανεργία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις 410.000 από 422.000 παραμένοντας ωστόσο πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 400.000. Τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Στις 17:00 θα ανακοινωθεί ο δείκτης βασικών οικονομικών δεικτών του Conference Board για το μήνα Αύγουστο. Εκτιμάται ότι ο παραπάνω δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,4%.

Τέλος, στις 19:00 η oμοσπονδιακή τράπεζα της πολιτείας της Φιλαδέλφεια ανακοινώνει στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα Σεπτεμβρίου.