Για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών μίλησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς και του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Γιαμπρ Αλ Τάνι, μετά τη συνάντησή τους στη Ντόχα. Παράλληλα υπογράφηκαν τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης.
Για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών μίλησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς και του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Γιαμπρ Αλ Τάνι, μετά τη συνάντησή τους στη Ντόχα. Παράλληλα υπογράφηκαν τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης.
Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καταγράφηκε η αμοιβαία θέληση για επενδυτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος που θα προχωρήσουν με καθορισμένα βήματα το προσεχές διάστημα, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός και οι κατασκευές.
Οι συζητήσεις στους παραπάνω τομείς θα προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα και με συνεργασίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών.
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις ενώ δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι να «φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα».
Φιλοδοξία μας, συνέχισε, είναι να κάνουμε τη χώρα μας έναν κεντρικό σύνδεσμο μεταξύ Ελλάδας και Μέσης Ανατολής από όλες τις απόψεις, στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των τραπεζών, των κατασκευών, των επικοινωνιών και της πολιτιστικής συνεννόησης. «Ανοίγουμε μια νέα διαδικασία στενής διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίας ωφέλειας, επεσήμανε.
Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, είχαμε μία δραματική κρίση στη χώρα μας που μας έκανε να γίνουμε πιο σοφοί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυνατοί και να στηριζόμαστε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζουμε τί ακριβώς θα κάνουμε.
«Παρουσιάσαμε μία νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας» προσθέτοντας ότι το κλειδί για αυτό είναι να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, να έχουμε μία σταθερή πρόοδο. «Δε χρειαζόμαστε πυροτεχνήματα. Χρειαζόμαστε καλή κατανόηση, ενδελεχή προετοιμασία και σταθερά αποτελέσματα», σημείωσε.
Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβάλλουν στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και ότι «η σχέση των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με τους γείτονές μας στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ σημείωσε πως και εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και ότι αναζητούν σοβαρούς συνομιλητές ενώ για τη σημερινή συνάντηση είπε πως είναι σημαντικότερη από τις επαφές που υπήρξαν στο παρελθόν.
«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι», είπε ο Αλ Θάνι και συμπλήρωσε ότι «εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας».
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στην δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από ένα δισ. ευρώ.
Nωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ και με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου θα μεταβούν μαζί με τον κ. Σαμαρά και αρκετοί έλληνες υπουργοί.
Ο κ. Ερντογάν έθεσε στον κ. Σαμαρά το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί και ο Πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν μάλιστα, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.
Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι σαφές πως υπάρχους προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η θέληση να συζητηθούν και να επιλυθούν.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ερωτηθείς μετά τη συνάντηση για το θέμα του τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν είπε πως «συμφωνήσαμε, τα σχετικά βήματα να γίνουν με αμοιβαία αντίληψη καλής πρόθεσης». Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος περιμένει κάτι τέτοιο και σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε «γιατί όχι».
Συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης αλλά και από μια πολυμελή αποστολή επιχειρηματιών, ο κ. Σαμαράς πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών για την υλοποίηση επενδύσεων.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον διάδοχο του Θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι, αλλά και τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Τάνι, και θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας – Κατάρ.
Πηγή: ΑΜΠΕ