Στην οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης των Ταμείων κύριας ασφάλισης προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Βάσει χρονοδιαγράμματος, η ολοκλήρωση της εναρμόνισης αναμένεται στο τέλος του χρόνου.
Στην οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης των Ταμείων κύριας ασφάλισης προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Βάσει χρονοδιαγράμματος, η ολοκλήρωση της εναρμόνισης αναμένεται στο τέλος του χρόνου.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, μετά την πρώτη συνάντηση της επιτροπής συντονισμού έργου, θα προκύψουν διοικητικά και οικονομικά οφέλη για όλους: Εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού - που θα διατεθεί για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων – διαφάνεια και κατάρτιση υγιών προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, μέσω ενιαίου και απλοποιημένου τρόπου είσπραξης των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενίσχυση της αναδιανεμητικής λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Χαρακτήρισε μάλιστα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας «μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων» που οικοδομήθηκε «διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων» και «παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο».
Οι βασικοί άξονες κατεύθυνσεις που έθεσε ο υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι οι εξής:
Το έργο αυτό θα γίνει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κατανομή δουλειάς. Το οργανωτικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει καταρχήν την κεντρική Επιτροπή Συντονισμού, υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας και τη συμμετοχή των διοικητών & προέδρων των ταμείων κύριας ασφάλισης, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και έγκριτων εμπειρογνωμόνων.
Η Επιτροπή Συντονισμού θα συνεπικουρείται από επιτροπή νομικής στήριξης και Επιστημονική Γραμματεία, θα εποπτεύει και θα συντονίζει την εργασία έξι τεχνικών κλιμακίων, ένα ανά ταμείο κύριας ασφάλισης.
Θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα, παρουσιάζοντας κάθε φορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ώστε με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους τα τελικά παραδοτέα να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο νομοθέτημα.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, λόγω των αλλαγών αυτών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ο εκπρόσωπος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Αθανάσιος Θανόπουλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης, οι διοικητές των έξι ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ), ο διευθύνων σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) Χρήστος Χάλαρης, οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αρτεμις Δεδούλη, Ματθούλα Τριανταφύλλου και Βασίλης Τσιτσιόλης, καθώς και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Ευφροσύνη Κουσκουνά.
ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους ζητιάνους
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους ζητιάνους, τις κύριες συντάξεις τους σε απλά φιλοδωρήματα, τις επικουρικές σε «αέρα κοπανιστό» και τα εφάπαξ σε «όνειρα θερινής νυκτός», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Βρούτση.
Όπως σημείωσε ο κ. Στρατούλης, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί τη μνημονιακή κυβέρνηση «να μην απλώσει τα χέρια της για να πάρει κι άλλο ψωμί από το τραπέζι των συνταξιούχων, την ίδια ώρα που οι οικονομικοί ολιγάρχες και οι φοροφυγάδες της χώρας μας είτε εντός, είτε εκτός λιστών κάνουν πάρτι σε βάρος του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου».
ΚΚΕ: Ο υπουργός Εργασίας έχει το θράσος του ληστή
«Ο υπουργός Εργασίας με το "θράσος του ληστή" κατηγορεί τους επί δεκαετίες ληστευόμενους εργαζόμενους από τις κυβερνήσεις, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, που ρήμαξαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, ότι οι συντάξεις και οι όποιες παροχές είχαν οι εργαζόμενοι, ήταν αποτέλεσμα "πελατειακών αντιλήψεων"» σχολίασε το ΚΚΕ.
Κάλεσε μάλιστα τους εργαζομένους και τη νέα γενικά να εξεγερθούν, «προκειμένου να βάλουν τέλος σ' ένα συνεχές έγκλημα που γίνεται σε βάρος τους» με στόχο «να μην έχουν στοιχειώδη ασφάλιση και παροχές και αντί για σύνταξη να παίρνουν επίδομα στα βαθιά γεράματα».