Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2003 10:46

Ολλανδία : Μειώνει το μερίδιό του στην Royal KPN NV το κράτος

Το 1/3 το μεριδίου της, ύψους 2,03 δισ. ευρώ (2,3 δισ. δολ.) στην Royal KPN NV, πούλησε η κυβέρνηση της Ολλανδίας, μετά τον τριπλασιασμό των μετοχών της μέσα σε μια διετία.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, το κράτος πούλησε 300 εκατ. μετοχές της KPN στην Citigroup Global Markets Ltd., σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση. Η τιμή της πώλησης υπολογίστηκε με βάση το χθεσινό κλείσιμο.

«Η ολλανδική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι έχει την πρόθεση περαιτέρω μείωσης του μεριδίου της στην KPN, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Το κράτος, συμφώνησε με τη Citigroup να μην προχωρήσει σε νέα πώληση μετοχών για ένα ακόμη έτος».

Η Ολλανδία είναι το τελευταίο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μειώνει σταδιακά το μερίδιό της σε πρώην κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Τον Ιούνιο η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση μεριδίου 13,9% στην Telenor AS και η Γερμανία πούλησε ομόλογα πέντε δισ. ευρώ, ανατρέψιμα σε μετοχές της Deutsche Telekom τον Ιούλιο.

«Σίγουρα, η πώληση των μετοχών της KPN από το κράτος, προκαλεί μια αβεβαιότητα για την πορεία της μετοχής, τουλάχιστον για το ερχόμενο έτος, από τη στιγμή που θα κλειδώσει η μετοχή», ανέφερε ο Gert-Jan Geels, χρηματιστής στην Eureffect BV στο Αμστερνταμ, ο οποίος κατέχει μετοχές της εταιρείας.

Τον περασμένο μήνα η KPN αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα κέρδη του 2003 μετά τη μείωση του κόστους λειτουργίας και του χρέους της, εμφανίζοντας κέρδη για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Ο επικεφαλής της, Ad Scheepbouwer, μείωσε κατά 1/3 τις θέσεις εργασίας στην εταιρεία και το χρέος κατά το ήμισυ, επιστρέφοντας στην κερδοφορία, μετά τις μεγαλύτερες ζημίες που εμφάνισε ποτέ, πέρυσι.

Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 0,7%, κλείνοντας χθες στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ στα 6,75 ευρώ η μία, συνολικής αξίας 16,8 δισ. ευρώ.

Σύμβουλοι της πώλησης του μεριδίου ήταν η NM Rothschild & Sons Ltd.