Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2003 12:20

Ενίσχυση των εξαγωγών προβλέπει η Alpha Bank

ΕΝΙΣΧΥΣΗ των ελληνικών εξαγωγών στο δεύτερο εξάμηνο 2003 προβλέπει η Τράπεζα Alpha στο τελευταίο «Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων» που εκδίδει, εξέλιξη που αποδίδει στη βελτίωση των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας κατά την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο της εγχώριας ζήτησης αναμένεται - πάντα σύμφωνα με την Τράπεζα Alpha - να συνεχίσει να επηρεάζει ανοδικά τις εγχώριες λιανικές πωλήσεις. ¶λλωστε, για τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους η αύξηση των εσόδων από καταβολή ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 12,4%, ενώ η αύξηση του δείκτη αξίας λιανικών πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο 2003 διαμορφώθηκε σε 8,2%. Η Alpha κάνει λόγο και για πρόβλεψη αύξησης της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας κατά 1,5% για ολόκληρο το 2003.

Για την ίδια περίοδο, προβλέπεται ότι η αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 8,5%, με δεδομένους τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του εθνικού εισοδήματος και των πιστώσεων για στεγαστικά δάνεια, τη «σχετικά χαμηλή» αύξηση του υλικού κόστους κατασκευής και της περιορισμένης αύξησης του κόστους εργασίας στις οικοδομές.