Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2003 14:10

Η Κίνα επενδύει στο πρόγραμμα «Γαλιλαίος» της Ε.Ε.

Η Κίνα πρόκειται να επενδύσει στο πρόγραμμα «Γαλιλαίος» της Ε.Ε., ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις ελπίδες της Ευρώπης ότι θα καταφέρει να ανταγωνιστεί την τεχνολογία δορυφορικής πλοήγησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σύνολο της κινεζικής επένδυσης μπορεί να ξεπεράσει και τα 230 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας παράλληλα την αμυντική συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών.

Η παραπάνω εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει την ανησυχία του αμερικανικού Πενταγώνου και της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο αντιτίθεται στην ανάπτυξη από την Ε.Ε. ανεξάρτητου δορυφορικού συστήματος επιμένοντας ότι το υπάρχον GPS προσφέρει επαρκή δορυφορική κάλυψη. Το συνολικό κόστος του «Γαλιλαίος» αναμένεται να φθάσει τα 3,25 δισ. ευρώ.

Η επένδυση της Κίνας στο εν λόγω πρόγραμμα εξασφαλίζει στο Πεκίνο ένα πιο εξελιγμένο δορυφορικό σύστημα το οποίο αναμένεται να δώσει νέες δυνατότητες αναβάθμισης των συστημάτων επικοινωνιών της ασιατικής χώρας.

Μακροπρόθεσμα η Κίνα ίσως να βασίσει μέρος του στρατιωτικού της λογισμικού στο δορυφορικό σύστημα της Ε.Ε., γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη σύναψη κερδοφόρων συμβολαίων μεταξύ Πεκίνου και ευρωπαϊκών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας.