Κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις «του απανταχού Ελληνισμού να αναλάβουν πρωτοβουλίες για έναν νέο συνταγματικό πατριωτισμό», απευθύνει ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW, σε υπόμνημα που εξέδωσε με την ευκαιρία της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Τσιάρα στην Κολωνία.
Κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις «του απανταχού Ελληνισμού να αναλάβουν πρωτοβουλίες για έναν νέο συνταγματικό πατριωτισμό», απευθύνει ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW, σε υπόμνημα που εξέδωσε με την ευκαιρία της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Τσιάρα στην Κολωνία.
Στο υπόμνημά του ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «έχει πάμπολλες δυνατότητες, προοπτικές και ευκαιρίες να βγει από την κρίση σχετικά σύντομα» και χαιρετίζει πρόσφατες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας πάντως τις ανησυχίες του για θέματα όπως η διαφθορά και οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των γερμανοελληνικών εμποροοικονομικών και φιλικών σχέσεων και την ανάληψη νέων κοινών πολιτικών από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση.
Χαιρετίζει επίσης τη δημιουργία πολυκομματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που όπως εκτιμά συμβάλλει στην εμπέδωση μιας «κουλτούρας συνεννόησης και συναίνεσης σε πολιτικό και ιδεολογικό πεδίο».
Από την άλλη, διατυπώνει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα κατέχει την 94η θέση μαζί με το Ντζιμπουτί, την Κολομβία και την Σενεγάλη σε θέματα διαφθοράς σύμφωνα με στοιχεία της Transparency International», όπως και για το γεγονός ότι «ακόμη δεν έχει αλλάξει τίποτα στην χώρα σε σχέση με την ίδρυση και λειτουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, «αργοπορούν οικτρά» οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, στην πολιτική της αγοράς εργασίας και στην δικαιοσύνη. Ο DHW εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του για τα αποτελέσματα της »χωρίς ίχνος αξιολόγησης γενικευμένης μείωσης των μισθών», γεγονός που θα οδηγήσει «στην περαιτέρω αφαίμαξη της Ελλάδος από τα πιο υγιή και έξυπνα μυαλά της σε επιστήμονες, επιχειρηματίες και εργατικό δυναμικό».
Αποδοκιμάζει επιπλέον «τη λύσσα», όπως αναφέρει, της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατά των ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών και της προειδοποίησης ότι θα τους κυνηγήσει σε περίπτωση μελλοντικής νίκη της», καθώς και «την αλματώδη αύξηση των φασιστικών-ναζιστικών, ρατσιστικών και τρομοκρατικών στοιχείων στην ελλαδική κοινωνία».
Ο Σύνδεσμος τάσσεται κατά των προτάσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σχετικά με τον νόμο περί ΣΑΕ και τονίζει ταυτόχρονα ότι η σημερινή Διασπορά και δη αυτή της Κεντρικής Ευρώπης «γνωρίζει πολύ καλά πώς ακόμη δυσλειτουργεί το ελληνικό κράτος, απαιτεί σωστή, φιλική, αντικειμενική και δίκαιη αντιμετώπιση».
Όπως σημειώνει τέλος, «μετά από 30 χρόνια πολιτικής και οικονομικής κακοδιαχείρισης σήμερα παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα επανιδρύσουν το ελληνικό κράτος». «Μεταξύ αυτών η Διασπορά θεωρεί απαραίτητη μία ευρεία συναινετική συνταγματική μεταρρύθμιση που θα κατοχυρώσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και του κράτους», προσθέτει, προειδοποιώντας μάλιστα ότι χωρίς αυτήν «οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πάλι σε λίγο καιρό θα αναστρέφονται για λόγους κομματικής σκοπιμότητας».