Αύξηση 5,8% εμφάνισε η εξορυκτική δραστηριότητα άνθρακα και λιγνίτη το 2011, ενώ η εξόρυξη μεταλλευμάτων αυξήθηκε κατά 18,4%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αντιθέτως, η καθίζηση που υπέστη ο κλάδος των κατασκευών συμπαρέσυρε και τη βιομηχανική παραγωγή των λοιπών εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων, η οποία μειώθηκε κατά 15,3%.
Αύξηση 5,8% εμφάνισε η εξορυκτική δραστηριότητα άνθρακα και λιγνίτη το 2011, ενώ η εξόρυξη μεταλλευμάτων αυξήθηκε κατά 18,4%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αντιθέτως, η καθίζηση που υπέστη ο κλάδος των κατασκευών συμπαρέσυρε και τη βιομηχανική παραγωγή των λοιπών εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων, η οποία στη διάρκεια του έτους μειώθηκε κατά 15,3%.
Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη της Hellastat, στην οποία εξετάζεται η εγχώρια αγορά των επιχειρήσεων ορυχείων και μεταλλείων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η παραγωγή γρανίτη, ψαμμίτη και άλλων λίθων για μνημεία και κτίρια μειώθηκε κατά 53,0%, η παραγωγή ασβεστόλιθου και γύψου κατά 32,5%, ενώ η παραγωγή λιθόκοκκων, ψιλού χαλικιού και λιθόσκονης και αμμοχάλικου κατά 34,1%. Στον αντίποδα, η παραγωγή μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων αυξήθηκε κατά 6,3%.
Σύμφωνα με την Hellastat, ο εγχώριος κλάδος εμφάνισε διττή εικόνα, καθώς τα προϊόντα που απορροφούνται από την εσωτερική αγορά (αδρανή υλικά, μάρμαρα και βιομηχανικά ορυκτά) χαρακτηρίστηκαν από φθίνουσα ζήτηση, αφού η οικονομική ύφεση έχει περιορίσει σημαντικά την οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα.
Στον αντίποδα, ευνοημένες παρουσιάζονται οι εταιρείες που έχουν σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση για τα περισσότερα μεταλλεύματα και ορυκτά το 2011 ήταν ευνοϊκή.
Από την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων 135 επιχειρήσεων προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών των Ορυχείων και Μεταλλείων υπέστη κάμψη της τάξης του 10,8%, στα 789,23 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΚΠΤΦΑ βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας, μειωμένα κατά 31,6% στα 71,27 εκατ. ευρώ.