Eνδελεχείς ελέγχους μέχρι τα τέλη Απριλίου για τον εντοπισμό μη ασφαλών θερμαντικών σωμάτων ή προϊόντων με αναληθείς ισχυρισμούς θα συνεχίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ πολύ σύντομα θα αποφασίσει και τα πρώτα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που διέθεταν τέτοιου είδους προϊόντα.
Eνδελεχείς ελέγχους μέχρι τα τέλη Απριλίου για τον εντοπισμό μη ασφαλών θερμαντικών σωμάτων ή προϊόντων με αναληθείς ισχυρισμούς θα συνεχίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ πολύ σύντομα θα αποφασίσει και τα πρώτα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που διέθεταν τέτοιου είδους προϊόντα.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον άλλους 80 ειδικούς ελέγχους για το προσεχές διάστημα, με στόχο τις επιχειρήσεις που εισάγουν, διανέμουν ή κατασκευάζουν προϊόντα που σχετίζονται με τη θέρμανση. Ταυτόχρονα διεξάγονται έλεγχοι και για όλες τις καταγγελίες που δέχονται από τους καταναλωτές.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου κινητοποιήθηκαν μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αιθαλομίχλη στην Αθήνα, καθώς και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, από την εκτεταμένη χρήση τζακιών - ενεργειακών ή απλών, την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με νέους που χρησιμοποιούν πέλετ, ως καύσιμη ύλη, αλλά και την κάθετη αύξηση των πωλήσεων άλλων σωμάτων παραγωγής θερμότητας, αμφισβητούμενης αποδοτικότητας και ασφάλειας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της «Ν», ήδη στο στόχαστρο της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, έχουν τεθεί 45 μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα των οποίων ελέγχονται για την ασφάλειά τους, καθώς και για το κατά πόσο φέρουν τις προβλεπόμενες από την κοινοτική νομοθεσία πιστοποιήσεις. Επιπλέον στο πλαίσιο του ελέγχου διαπιστώνεται εάν το προϊόν συνοδεύεται από το απαραίτητο εγχειρίδιο χρήσης αλλά και εγκατάστασης στην ελληνική γλώσσα, καθώς από τους πρώτους ελέγχους έχει διαπιστωθεί πως ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων δεν τα διαθέτει.
Παράλληλα, το υπουργείο ελέγχει και τους ισχυρισμούς που επικοινωνούν προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό οι κατασκευάστριες εταιρείες, καθώς και οι εταιρείες διακίνησης των προϊόντων αυτών, σχετικά με τις επιδώσεις των συσκευών σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης. Πηγές προσκείμενες στο υπουργείου υπογραμμίζουν, επίσης, ότι σοβαρά προβλήματα έχουν διαπιστωθεί από τους ελέγχους και στην πιστοποίηση που φέρουν τα κλιματιστικά, τα οποία επίσης αποτελούν μια εναλλακτική πηγή θέρμανσης.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ανωτέρω εταιρείες επί της ουσίας έχουν εισάγει και διακινούν στην εγχώρια αγορά τον κύριο όγκο των συσκευών παραγωγής θερμότητας, ενώ επισημαίνουν ότι σύντομα το υπουργείο θα είναι σε θέση να προσδιορίσει ποια από τα επίμαχα προϊόντα είναι μη ασφαλή, όπως και ποιων οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί σε ό,τι αφορά την απόδοση των συσκευών σε θερμότητα.
Εν συνεχεία θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, θα ζητηθεί η απόσυρση των παράνομων ή και επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά, ενώ παράλληλα θα επιβληθούν και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις, ενώ δεν αποκλείεται οι υπεύθυνοι των εταιρειών να παραπεμφθούν και στον εισαγγελέα. Τα πρόστιμα, ανάλογα με τον κίνδυνο που εγκυμονούν τα προϊόντα, μπορούν να φθάσουν και αρκετές χιλιάδες ευρώ, όπως υποστηρίζουν ίδιοι κύκλοι.
Επίδομα θέρμανσης
Στο μεταξύ, στελέχη του υπουργείο Ανάπτυξης υπογραμμίζουν επίσης ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αναλαμβάνουν μια ακόμη πρωτοβουλία, αυτή τη φορά επικοινωνιακού χαρακτήρα. Θα ενημερώσουν το ευρύ κοινό ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης επί της ουσίας δεν έχουν λόγο να στραφούν σε «εναλλακτικές» πηγές, καθότι με την επιστροφή του φόρου το τελικό κόστος του πετρελαίου διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των υπολοίπων συσκευών παραγωγής θερμότητας.
ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ - [email protected]