ΤΑΣΕΙΣ ανάκαμψης εμφανίζουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη σημαντική πτώση που σημείωσαν χθες λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε η απότομη πτώση του δολαρίου.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.246,8 μονάδες με άνοδο 0,4%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.290,6 μονάδες με κέρδη 0,2% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.475,8 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,6%.
Σημαντική άνοδο (7,17%) σημειώνει η μετοχή της γαλλικής Alstom. Τη Δευτέρα η γαλλική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι 32 πιστώτριες τράπεζες της Alstom κατέληξαν σε νέα συμβιβαστική συμφωνία διάσωσης του ζημιογόνου ομίλου μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος βαρύνεται με χρέη ύψους 5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου, η γαλλική κυβέρνηση δεν καθίσταται άμεσος μέτοχος στην Alstom, αλλά τράπεζες και κυβέρνηση θα εξαγοράσουν μέρος του χρέους του ομίλου.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις παραχωρήσεις του Παρισιού, τόνισε όμως πως το σχέδιο οικονομικής διάσωσης της Alstom χρειάζεται να εξασφαλίσει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.
Η οικονομική υποστήριξη που εξασφαλίζει η Alstom από κυβέρνηση και τράπεζες ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες να συνεισφέρουν 2,4 δισ. ευρώ υπό μορφή μετατρέψιμων ομολόγων και άλλων επενδυτικών εργαλείων.
Aξιόλογα κέρδη (3,1%) καταγράφει και η μετοχή της ασφαλιστικής Brit Insurance καθώς τα αποτελέσματά της στο πρώτο εξάμηνο κινήθηκαν εντός των προβλέψεων των αναλυτών.
Ανοδικά κινείται επίσης και η μετοχή του συνδρομητικού τηλεοπτικού δικτύου BskyB στον απόηχο της είδησης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τόνι Μπολ, θα αποχωρήσει από τη θέση του στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου.
Τέλος, αποθαρρυντικά ήταν τα νέα από το χώρο της οικονομίας, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία σημείωσαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί σε διάστημα σχεδόν επτά ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κρατική στατιστική υπηρεσία INSEE, οι δαπάνες των γάλλων καταναλωτών τον περασμένο μήνα μειώθηκαν κατά 2,7% σε μηνιαία βάση έναντι αύξησης 1,1% τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από το Νοέμβριο του 1996, όταν οι εν λόγω δαπάνες είχαν μειωθεί κατά 3,3%.
Σε ετήσια βάση οι καταναλωτικές δαπάνες στην υπ΄ αριθμόν δύο οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 1,7%.