Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 11:40

Eξανεμίστηκαν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΒΡΑΧΥΒΙΑ αποδείχθηκε η ανάκαμψη που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Οι έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της σημαντικής υποχώρησης του δολαρίου σε συνδυασμό με τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία πυροδοτούν νέες ρευστοποιήσεις οδηγώντας στο «κόκκινο» τους περισσότερους δείκτες.

Στις 11:26 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.213,9 μονάδες μειωμένος κατά 0,34%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.247,19 μονάδες με απώλειες 1,09% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.408,71 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,38%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και σήμερα οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών βιομηχανιών, καθώς η παρατεταμένη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώνεται ότι το ευρώ «σκαρφάλωσε» πριν από λίγο πάνω από το επίπεδο των 1,15 δολαρίων.

Οι μετοχές των εταιρειών Philips και DaimlerChrysler υποχωρούν κατά 2,24% και 1,45% αντιστοίχως. Σημαντικές απώλειες καταγράφει και ο τίτλος του ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου Aegon.

Οι παραπάνω εταιρείες βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά.

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει και η μετοχή της γαλλικής Alstom αδυνατώντας να διατηρήσει τα σημαντικά κέρδη που κατέγραφε κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Τη Δευτέρα η γαλλική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι 32 πιστώτριες τράπεζες της Alstom κατέληξαν σε νέα συμβιβαστική συμφωνία διάσωσης του ζημιογόνου ομίλου μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος βαρύνεται με χρέη ύψους 5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου, η γαλλική κυβέρνηση δεν καθίσταται άμεσος μέτοχος στην Alstom, αλλά τράπεζες και κυβέρνηση θα εξαγοράσουν μέρος του χρέους του ομίλου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις παραχωρήσεις του Παρισιού, τόνισε όμως πως το σχέδιο οικονομικής διάσωσης της Alstom χρειάζεται να εξασφαλίσει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.