Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 13:49

Ξεκίνησε η ετήσια σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ

ΔΡΙΜΕΙΑ κριτική κατά των πλούσιων κρατών άσκησε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, James Wolfensohn, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ετήσια σύνοδο της τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκίνησε σήμερα στο Ντουμπάι.

«Δεν υπάρχει ισορροπία στον κόσμο μας. Πόλεμοι, αναταραχές και πολλά δεινά... Οι λίγοι ελέγχουν πολλά και οι πολλοί μπορούν να ελπίζουν σε ελάχιστα», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιος Τράπεζας επισημαίνοντας ότι τα ισχυρά κράτη σπαταλούν δισεκατομμύρια για τις πολεμικές τους δαπάνες, ενώ αδιαφορούν για τις φτωχές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, οι πλούσιες χώρες διαθέτουν μόνο 56 δισεκ. δολ. ετησίως για την οικονομική στήριξη των φτωχών χωρών, ενώ δαπανούν 600 δισεκ. δολ. για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η αποτυχία της Συνόδου του Οργανισμού Παγκόσμιου Εμπορίου στο Κανκούν http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/16/823699.htm καταδεικνύει το βαθύ χάσμα που έχει δημιουργηθεί (σ.σ. ανάμεσα στις πλούσιες και τις αναπτυσσόμενες χώρες), τόνισε στους εκπροσώπους 184 κρατών ο κ. Wolfensohn. Το χάσμα αυτό, όπως υπογράμμισε, πρέπει να γεφυρωθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ειρηνικό μέλλον.

Πηγή: Associated Press