Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 15:42

«Κυοφορείται» η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης

Θέμα ημερών, είναι η δημιουργία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, από πλευράς πωλήσεων, με τη συμφωνία ανάμεσα στη δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, Air France S.A. και την τέταρτη, την ολλανδική KLM Royal Dutch Airlines, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Ντομινίκ Μπουσερό.

Οι δύο εταιρείες, θα προβούν στην ανταλλαγή μετοχών και το γαλλικό δημόσιο θα μειώσει το μερίδιό του στην Air France στο 15%, στο πλαίσιο συμφωνίας, που θα συζητηθεί αυτό το Σαββατο-κύριακο, όπως ανέφερε ο Μπουσερό σε συνέντευξη που παρεχώρησε κατά τη διάρκεια συνάντησης του κόμματος του προέδρου Ζακ Σιράκ, στην πόλη Νανσύ.

«Εχουμε εκφράσει τις θέσεις μας προς την κυβέρνηση της Ολλανδίας, αναφορικά με το μερίδιο που κατέχει το γαλλικό κράτος στην Air France και τη διατήρηση του αεροδρομίου Σκίπολ, στο Αμστερνταμ ως κομβικού σημείου, συμπλήρωσε ο Μπουσερό.

Η σύνδεση ανάμεσα στο Παρίσι με την Air France και την KLM, με το Αμστερνταμ, θα δώσει τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων, του Σαρλ ντε Γκωλ και του Σκίπολ, αντιστοίχως.

Σημειώνεται, ότι, η British Airways, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, κυριαρχεί στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο, το Χίθροου και η Lufthansa στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, που είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο.

Οσο για την KLM, έχει ακόμη κάποια ανοιχτά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν την τελική συμφωνία με την Air France, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Bart Koster, ο οποίος επεσήμανε : «Οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει αρκετά και αυτό που απομένει είναι η τελική υπογραφή της συμφωνίας».