Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp., καθώς το γιεν ισχυροποιείται έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, απειλώντας την αξία των πωλήσεων εκτός χώρας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης, υποχωρούσε κατά 0,4%, φθάνοντας στις 1.039,20 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Nikkei εμφάνιζε ελαφρά διαφοροποίηση, κερδίζοντας 4,25 μονάδες για να φθάσει στις 10.479,35 μονάδες.

Η Takeda Chemical Industries Ltd., η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα γραφεία πωλήσεων σε εθνικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα που είχε δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «Nihon Keizai».

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από την ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου», ανέφερε ο Hideo Ueki, ο οποίος διαχειρίζεται έξι δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την UBS Global Asset Management, συμπληρώνοντας : «Σε μία αγορά όπου το εθνικό νόμισμα φαίνεται να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σίγουρες μετοχές, όπως αυτές των φαρμακοβιομηχανιών, αποτελούν καλή επένδυση».

Αλλού στην Ασία, οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Samsung Electronics Co. και της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., κινούντο ανοδικά, μετά την υποχώρηση του γουόν και του δολαρίου της Σιγκαπούρης, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 0,3%. Οι μετοχές της Acer Inc. και της Benq Corp. σημείωναν άνοδο, καθώς οι καταναλωτές στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της νήσου, αγόρασαν περισσότερους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επίπεδες οθόνες και κινητά τηλέφωνα τον μήνα που πέρασε, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Κλειστές ήταν χθες οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω της εθνικής εορτής για τη φθινοπωρινή ισημερία.