Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 08:05

Ιαπωνία : Σημαντική υποχώρηση του δείκτη παροχής υπηρεσιών

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση, σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, σημείωσε τον Ιούλιο η ζήτηση για την παροχή υπηρεσιών στην Ιαπωνία, καθώς το πιο δροσερό καλοκαίρι της τελευταίας δεκαετίας, κράτησε τους καταναλωτές μακρυά από τα καταστήματα και τα ταξιδιωτικά γραφεία.

Ο δείκτης, που μετρά τη δραστηριότητα των εταιρειών λιανικής πώλησης, κοινής ωφελείας και άλλων εταιρειών παροχής υπηρεσιών, (εποχιακώς προσαρμοσμένος), υποχώρησε 2,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, στο Τόκυο.

Η πτώση, ήταν υψηλότερη του 0,6%, που προέβλεπαν 29 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News.

Το πιο δροσερό καλοκαίρι στην Ιαπωνία από το 1993, μείωσε τη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά, όπως ρούχα, κλιματιστικά και επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις των εταιρειών λιανικής πώλησης, όπως των σούπερ μάρκετ Daiei Inc.

Η εξέλιξη αυτή, ενδέχεται να υπονομεύσει την ανάκαμψη της Ιαπωνίας, από την τρίτη κατά σειρά ύφεση μέσα σε 12 χρόνια, επισημαίνουν οι αναλυτές, καθώς οι υπηρεσίες αποτελούν τα 3/5 της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

«Με δεδομένο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες διατηρήθηκαν και τον Αύγουστο, η ζήτηση θα είναι χαμηλότερη το τρίτο τρίμηνο και θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Shuji Shirota, οικονομικός αναλυτής στην Dresdner Kleinwort Wasserstein (Japan) Ltd., ο μόνος που προέβλεψε μείωση 2,5% του συγκεκριμένου δείκτη.

Οι θερμοκρασίες στο Τόκυο, τον τόπο κατοικίας ενός στους 10 Ιάπωνες, κυμάνθηκε κατά μέσον όρο τον Ιούλιο στους 22,8 βαθμούς Κελσίου, 2,6 βαθμούς κάτω των φυσιολογικών για την εποχή τιμών, ενώ η ηλιοφάνεια ήταν το 1/3 της φυσιολογικής, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης της χώρας, Daiei, ανακοίνωσε, ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν σε ποσοστό 4% τον Ιούλιο, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, εξ αιτίας του ψυχρού καιρού. Η διοίκησή της, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι οι καιρικές συνθήκες μείωσαν τη ζήτηση για καλοκαιρινά ρούχα, έπιπλα κήπου και αθλητικά είδη. Ειδικότερα, οι πωλήσεις των ενδυμάτων μειώθηκαν 12% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η πτώση του δείκτη τον Ιούλιο, ήταν η πρώτη μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών και η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από τον Απρίλιο του 1998, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Και άλλα στοιχεία όμως, που απαρτίζουν τον δείκτη, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδίων, των μεταφορών, του ελεύθερου χρόνου, του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, σημείωσαν υποχώρηση.

Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκαν οι χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες, καθώς ο δείκτης Nikkei ανέκαμψε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τα χαμηλότερα επίπεδα δύο δεκαετιών.