Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 09:12

Ελβετία : Στο εδώλιο επιχειρηματίας για χρήση εσωτερικών πληροφοριών

Δικάζεται σήμερα για χρήση εσωτερικών πληροφοριών, ο Ελβετός επιχειρηματίας, Martin Ebner, ο οποίος βοήθησε στη συγχώνευση για τη δημιουργία της UBS AG.

Ο ηλικίας 58 ετών, Ebner, κατηγορείται ότι προσπάθησε να κερδοσκοπήσει από τις πληροφορίες που είχε κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων της ιταλικής Pirelli & C. Spa και το τμήμα της στην Ελβετία το 1988, στο οποίο οι εταιρείες του κατείχαν μερίδιο.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι αντιθέτως έχασε χρήματα και δεν χρησιμοποιούσε τις πληροφορίες που είχε για δικό του όφελος. Οι κατήγοροι, θα πρέπει να αποδείξουν ότι ο Ebner, ήταν μεσάζων της ιταλικής εταιρείας όταν διέπραξε το αδίκημα της χρήσης απόρρητων πληροφοριών.

Η σημερινή δίκη στη Ζυρίχη, θα είναι η πιο σημαντική, από το 1988, χρονιά κατά την οποία ποινικοποιήθηκε η χρήση εσωτερικών και απόρρητων πληροφοριών.

Οι κατήγοροι επιθυμούν την επτάμηνη καταδίκη και την επιβολή περιοριστικών όρων για δύο χρόνια του Ebner, ο οποίος κατέχει μερίδια σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Suisse Group και της ABB Ltd., των οποίων οι εργασίες κατέρρευσαν πέρυσι, εξ αιτίας της πτώσης των χρηματιστηρίων. Ο νόμος, προβλέπει ανώτατο όριο φυλάκισης τριών ετών.

Σημειώνεται ότι ο Ebner οδηγείται σε δίκη, σε μια περίοδο που προσπαθεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητα της εταιρείας του, BZ Group Holding AG, μετά από τη συμφωνία για αποποίηση του χρέους της από οφειλές. Ο ίδιος έγινε δισεκατομμυριούχος τη δεκαετία του '90.