Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 09:50

Οριακή άνοδος στο Τόκιο

ΜΙΚΡΗ άνοδο σημείωσε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο καλύπτοντας μέρος των σημαντικών απωλειών που κατέγραψε τη Δευτέρα.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.502,29 μονάδες ενισχυμένος κατά 27,19 μονάδες ή 0,26% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν είχε καταγράψει απώλειες 4,24%. Υπενθυμίζεται ότι το ιαπωνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό χθες λόγω αργίας.

Ο δείκτης Topix σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,04% και διαμορφώθηκε στις 1.043,66 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε εταιρείες που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην ιαπωνική αγορά, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχθηκαν και πάλι οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών δεχόμενες πλήγμα από την πρόσφατη σημαντική άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου.

Οι ιαπωνικές αρχές παρενέβησαν χθες φραστικά στις αγορές, βλέποντας το γιεν να εκτινάσσεται στα ψηλότερα επίπεδα της τριετίας έναντι του δολαρίου, θέλοντας να διαψεύσουν όσους έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι το Τόκιο δεν πρόκειται να παρέμβει επιθετικά για να σταματήσει την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος.

Ο Ζεμπέι Μιζογκούτσι, ο ανώτατος οικονομικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας, τόνισε πως το Τόκιο είναι έτοιμο να παρέμβει στις αγορές, αν χρειασθεί, και πρόσθεσε ότι η συναλλαγματική πολιτική της χώρας του δεν άλλαξε μετά τη σύνοδο του G7 στο Ντουμπάι.

«Αν οι αγορές δεν μπορούν να διορθωθούν μόνες τους και οι διακυμάνσεις είναι μεγάλες, είμαστε πάντα έτοιμοι να αναλάβουμε δράση», είπε ο Μιζογκούτσι στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γίνεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Nissan και Mazda υποχώρησαν κατά 1,58% και 1,37% αντιστοίχως.

Πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των τραπεζών με τον τίτλο της UFJ Holdings να κλείνει με απώλειες 5,58%. Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Resona, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,07% μένοντας ανεπηρέαστη από δημοσίευμα της ιαπωνικής Nihon Keizai σύμφωνα με το οποίο οι ζημίες της εν λόγω τράπεζας θα υπερβούν τα 1.000 δισεκ. γιεν στο εξάμηνο που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο.

Από το χώρο των τηλεπικοινωνιών ξεχώρισε ο τίτλος της ΝΤΤ κλείνοντας με κέρδη άνω του 4%.

«Οι μετοχές τηλεπικοινωνιακών εταιρειών δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική ενίσχυση του γιεν», δήλωσε στο Bloomberg ιάπωνας αναλυτής της UBS.