Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 10:56

Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του γιεν

ΑΝΟΔΟ για πρώτη φορά μετά από οκτώ συνεδριάσεις σημειώνει σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι του γιεν μετά τη χθεσινή φραστική παρέμβαση των νομισματικών αρχών της Ιαπωνίας.

Ο Ζεμπέι Μιζογκούτσι, ο ανώτατος οικονομικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας, τόνισε πως το Τόκιο είναι έτοιμο να παρέμβει στις αγορές, αν χρειασθεί, και πρόσθεσε ότι η συναλλαγματική πολιτική της χώρας του δεν άλλαξε μετά τη σύνοδο του G7 στο Ντουμπάι.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία παρεμβαίνει δυναμικά από τις αρχές του έτους, δαπανώντας το ποσό-ρεκόρ των εννέα τρισ. γιεν σε διάστημα επτά μηνών, προκειμένου να ανακόψει την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος, η οποία υπονομεύει την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα δίνει και η χθεσινή άνοδος των μετοχικών αξιών στη Wall Street καθώς και η γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών σε έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να αναπτυχθεί σε ετήσια βάση κατά 4,5% στο τρέχον τρίμηνο, ενώ στο προηγούμενο τρίμηνο το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί με ρυθμό 3,1%.

Στις 10:39 (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία του δολαρίου με το ιαπωνικό νόμισμα είχε διαμορφωθεί στα 112,02 γιεν έναντι 111,73 γιεν αργά χθες το βράδυ.