Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 16:28

ΝΔ: Πλασματικά τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την ανεργία

Η παρουσίαση πλασματικών στοιχείων για το ύψος της ανεργίας από την ΕΣΥΕ, μέσω του υπολογισμού του ποσοστού ανεργίας με βάση την απογραφή του 1991 και όχι του 2001, είναι το θέμα ερώτησης προς τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ, Σιούφας Δ., Αλογοσκούφης Γ., Μεϊμαράκης Ευ., Δήμας Στ., Κωστόπουλος Δ., Καλαντζής Γ., Νικολόπουλος Ν., Παπαγεωργόπουλος Ελ., Καλλιώρας Ηλ., Ρεγκούζας Αδ. και Σκρέκας Θ.

Οι βουλευτές επανέρχονται στο θέμα με αφορμή τις καταγγελίες του

καθηγητή και πρώην υπουργού Μανώλη Δρεττάκη, σύμφωνα με τις οποίες «αποτέλεσμα της πρακτικής της ΕΣΥΕ είναι η υποεκτίμηση του εργατικού δυναμικού (κυρίως στις ηλικίες 15-44 ετών) και της ανεργίας. Ετσι το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους εμφανίζεται υποεκτίμηση του εργατικού δυναμικού κατά 461,6 χιλιάδες, της απασχόλησης κατά 390,3 χιλιάδες και της ανεργίας κατά 71,3 χιλιάδες. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ποσοστό ανεργίας για το διάστημα αυτό δεν περιορίζεται στο 8,9% που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, αλλά διαμορφώνεται γύρω στο 9,5%».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτούν «γιατί η ΕΣΥΕ δεν χρησιμοποιεί τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2001, και ποιό θα ήταν το ποσοστό ανεργίας, αν χρησιμοποιούνταν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής;»