Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 18:49

Περιορίστηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά από μία σειρά ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν ωστόσο αισθητά κατά τις απογευματινές συναλλαγές μετά την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.236,4 μονάδες αυξημένος κατά 0,4%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.263,8 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,1%, ενώ στη Φρανκφούρτη περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος των συναλλαγών ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,3% έχοντας διαμορφωθεί στις 3.421,9 μονάδες.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από τη σημαντική ενίσχυση των τιμών του μαύρου χρυσού μετά την απρόσμενη απόφαση του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/24/826453.htm .

Οι τίτλοι των εταιρειών BP, Shell και Royal Dutch έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% η κάθε μία.

Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 2,5%, σημείωσε η μετοχή της Vivendi Universal. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, οι ζημίες του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 περιορίστηκαν στα 358 εκατ. ευρώ από 11,5 δισεκ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Προέβη παράλληλα στην εκτίμηση ότι στην τρέχουσα χρήση θα επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν επίσης οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Αντιθέτως, σημαντικές απώλειες, γύρω στο 15%, κατέγραψε η μετοχής της Corus. Η βρετανο-ολλανδική χαλυβουργία ανακοίνωσε μείωση των ζημιών στο πρώτο εξάμηνο αλλά προειδοποίησε για αντίξοες συνθήκες στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, μεγάλη άνοδο (7,6%) σημείωσε η μετοχή της Veolia Environment S.A.. H υπ΄ αριθμόν ένα εταιρεία ύδρευσης στον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισε ζημίες ύψους 2,1 δισ. ευρώ (2,4 δισ. δολ.), δεσμεύθηκε ωστόσο να περιορίσει δραστικά το χρέος της προχωρώντας στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας στις ΗΠΑ.