Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2003 15:33

+18,5% στα δάνεια τον Ιούλιο

Mε υψηλούς ρυθμούς αυξάνονται τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς ο ρυθμός τους διαμορφώθηκε φέτος τον Ιούλιο στο 18,5% έναντι 18% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η στεγαστική και καταναλωτική πίστη, παρόλο που σημείωσε μικρή κάμψη, συνεχίζει να αυξάνει με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό (28,6%). Τα στεγαστικά δάνεια, τα υπόλοιπα των οποίων στις εμπορικές τράπεζες ανέρχονταν τον Ιούλιο σε περίπου 24,3 δισ. ευρώ, εμφανίζουν ετήσια αύξηση 29,4%, έστω κι αν καταγράφεται μια σταδιακή επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου. Τα καταναλωτικά δάνεια που εμφάνισαν ρυθμό αύξησης άνω του 22%, στο τέλος Ιουλίου ανέρχονταν σε 10,87 δισ. ευρώ.

Στην καταναλωτική πίστη τη μερίδα του λέοντος διατηρεί ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών, ο οποίος αντιστοιχεί στο 52,6% του συνόλου των καταναλωτικών δανείων, ενώ το 30,3% αφορά σε προσωπικά δάνεια χωρίς δικαιολογητικά, τα οποία είναι πλήρως απελευθερωμένα από τον Ιούνιο.

Στο ίδιο διάστημα παρατηρείται σταθερή αύξηση των καταθέσεων. Το σύνολο τους αυξήθηκε κατά 9,6% σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός ανόδου των καταθέσεων προθεσμίας ήταν 25,8%.