Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2003 17:21

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται αυτή την ώρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Μίσιγκαν υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβριο διαμορφούμενος στις 87,7 μονάδες από 89,3 μονάδες τον Αύγουστο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του εν λόγω πανεπιστημίου έκαναν λόγο πτώση του δείκτη στις 88,2 μονάδες.

Η εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποδίδεται κυρίως στις ανησυχίες που προκαλεί η αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας παρά την επιτάχυνση των αναπτυξιακών της ρυθμών.

Αντιθέτως, καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης που σημείωσε η αμερικανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2003. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου στο παραπάνω χρονικό διάστημα «έτρεξε» σε ετήσια βάση με ρυθμό 3,3%.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί από το τρίτο τρίμηνο του 2002, ενώ η αρχική εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διατηρούσε αμετάβλητη την αρχική της εκτίμηση. Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η αμερικανική οικονομία του κόσμου είχε αναπτυχθεί κατά 1,4%.

Στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Η αύξηση αυτή είναι σχεδόν διπλάσια έναντι εκείνης που είχαν σημειώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2003.

Στις 17:07 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 9.317,29 μονάδες μειωμένος κατά 0,29% και ο Nasdaq στις 1.809 μονάδες με απώλειες 0,43%.

Η μετοχή της 3M ενισχύεται κατά 1,2% μετά την αναβάθμισή της από την Banc of America.