Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 07:02

Ιαπωνία : Σημαντική πτώση της ανεργίας τον Αύγουστο

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ πτώση, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, σημείωσε τον Αύγουστο ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε δύο δεκαετίες, σημάδι, ότι οι καταναλωτές της χώρας, ενδέχεται να στηρίξουν τις εξαγωγές, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην έξοδο από την ύφεση.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,1% από 5,3% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας, στο Τόκυο. Αλλη έκθεση έδειξε, ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών, ανά εργαζόμενο, αυξήθηκαν εποχιακώς προσαρμοσμένες στο 7,4% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 1984.

Οι Ιάπωνες καταναλωτές, των οποίων οι δαπάνες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, ενθαρρύνονται από τους μισθούς, καθώς εταιρείες όπως η Sharp Corp. και η Canon Inc., αυξάνουν την παραγωγή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αύξηση των παραγγελιών, των προς εξαγωγή προϊόντων.

Η βιομηχανική παραγωγή, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση, μετά από μείωση 0,5% που είχε σημειώσει τον Αύγουστο.

«Η βελτίωση του κλίματος στην αγορά εργασίας και η άνοδος των μισθών, αποτελούν ένα στάδιο βελτίωσης των καταναλωτικών δαπανών», ανέφερε ο Ryota Skagami, οικονομικός αναλυτής της Nomura Research Institute, στο Τόκυο.