Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 10:49

Στα υψηλότερα τριετίας το γιεν έναντι του δολαρίου

ΝΕΟ ρεκόρ τριετίας καταγράφει το γιεν έναντι του δολαρίου επωφελούμενο από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία στην Ιαπωνία υποχώρησε τον Αύγουστο στο 5,1% - στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών – έναντι 5,3% τον Ιούλιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/30/828119.htm , ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 7,4% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράφει από το Φεβρουάριο του 1984.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, ο οποίος θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή εκτιμάται ότι σημείωσε νέα αύξηση τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ιαπωνική οικονομία μετά από ενδείξεις ανάκαμψης των εξαγωγών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης.

Προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας και η κυβέρνηση της χώρας επικαλούμενη την αύξηση των δαπανών από επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και τις εξαγωγές.

Στις 10:39 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία του δολαρίου με το ιαπωνικό νόμισμα είχε διαμορφωθεί στα 110,74 γιεν, έναντι 111,07 γιεν χθες το απόγευμα, ενώ νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τα 110,35 γιεν, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 2000.