Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 12:41

Βρετανία : Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης το β' τρίμηνο

Με διπλάσιο ρυθμό, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Μ. Βρετανίας, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση, καθώς αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι 0,3%, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, που αποτελεί και την τελική εκτίμηση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου. Ένα χρόνο πριν η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,0% (αναθεωρημένα στοιχεία), από 1,8%.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 4,4% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης, του 0,8% τον μήνα που πέρασε. Η οικονομία της Μ. Βρετανίας εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι η αντίστοιχη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, οι οποίος συρρικνώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, μείωσε φέτος δύο φορές το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 3,5%.

«Η βρετανική οικονομία ακολουθεί την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και τα σημάδια φαίνεται να είναι καλά», ανέφερε ο Simon Rubinsohn, ο οποίος δαιχειρίζεται 27 δισ. δολ. σε μετοχές με την Gerrard Ltd., συμπληρώνοντας : «Δεν πρέπει να υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι εάν η Τράπεζα της Αγγλίας γνώριζε τη σημερινή εξέλιξη, δεν θα είχε προχωρήσει στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού».