Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 14:26

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Ε.Ε. για την οικονομία

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ για τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης εμφανίστηκε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, αρμόδιος σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν σημαντικοί.

Τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα. Η εμπιστοσύνη ενισχύεται, τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν, ενώ αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, τόνισε ο κ. Σόλμπες.

Ο ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε επίσης ότι οι οικονομικές συνθήκες εμφανίζουν βελτίωση σε παγκόσμιο επίπεδο με οδηγό την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί στην Ιαπωνία, στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις.

Η Ε.Ε. επανέλαβε την πρόβλεψή της ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,5%, ενώ η αρχική της εκτίμηση έκανε λόγο για μεγέθυνση της οικονομίας κατά 1%. Οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να δημοσιευθούν στις 9 Οκτωβρίου.