Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 08:34

BP Plc : Υψηλότερα κέρδη το γ' τρίμηνο

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΑ κέρδη το τρίτο τρίμηνο, εξ αιτίας της αύξησης των τιμών και των καλύτερων αποτελεσμάτων από τη διΰλιση, θα εμφανίσει κατά πάσα πιθανότητα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, BP Plc.

«Θα είναι ένα καλό τρίμηνο», ανέφερε ο Jon Wright, οικονομικός αναλυτής της Citigroup Inc. στο Λονδίνο, ο οποίος κατέταξε της μετοχές της BP στη διαβάθμιση «ουδέτερη».

Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη κυμάνθηκε στα 30,20 δολ. το βαρέλι τη χρονική περίοδο που σταμάτησαν οι δολιοφθορές και το Ιράκ άρχισε και πάλι τις εξαγωγές, μετά την εισβολή των ΗΠΑ τον Μάρτιο στη χώρα και τα κέρδη από τη διΰλιση αργού αυξήθηκαν μετά τη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης.

Αύριο, η BP θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά της στοιχεία για το τρίμηνο, ενώ δεν πρόκειται να αναφερθεί τα έσοδά της.

Η BP, η Exxon Mobil Corp. και Royal Dutch/Shell Group, ευνοούνται από την πολιτική του ΟΠΕΚ, να κρατήσει τις τιμές στα περίπου 25 δολ. το βαρέλι, τη στιγμή που η ζήτηση για τις μετακινήσεις στις ΗΠΑ αύξησαν τις τιμές των καυσίμων.

Οταν θα ανακοινώσει τα έσοδά της στις 28 Οκτωβρίου, η BP, ενδέχεται να εμφανίσει κέρδη ύψους 3,46 δισ. δολ. για το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε ο Peter Hitchens, αναλυτής στην CAI Cheuvreux, στο Λονδίνο, υψηλότερα κατά 51%, έναντι 2,29 δισ. δολ., που είχε εμφανίσει την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η διΰλιση πετρελαίου, είναι η δεύτερη σε μέγεθος δραστηριότητα της BP και άλλων εταιρειών, όπως της Shell, μετά την παραγωγή πετρελαίου και αερίου. Στον Κόλπο του Μεξικού στις ακτές των ΗΠΑ, το περιθώριο παραγωγής δύο βαρελιών αργού πετρελαίου σε ένα βενζίνης και ένα πετρελαίου κίνησης, αυξήθηκε κατά μέσον όρο περισσότερο από 80% το τρίτο τρίμηνο, φθάνοντας σε περίπου 4,35 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι θα τονώσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα της BP, εκτιμούν οι αναλυτές, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές κατά μέσον όρο αυξήθηκαν περισσότερο από 54% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η εταιρεία, πουλά πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χώρες, όπως τη Μ. Βρετανία και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε εκείνες με προοπτική ανάπτυξης, όπως στη Ρωσία.

Τον Αύγουστο, η εταιρεία έκλεισε συμφωνία ύψους 6,35 δισ. δολ. με τη ρωσική εταιρεία venture, OAO tyumen Oil Co., η οποία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής, η BP θα περάσει μπροστά από την ανταγωνίστριά της Shell, καθώς η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, ανήκει σε ιδιωτικούς επενδυτές. Σε επίπεδο αποθεμάτων φυσικού αερίου, η Shell συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ η Exxon Mobil είναι η μεγαλύτερη και από τις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες.