Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 09:40

Ανέκαμψε ο Nikkei

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο της συνεδρίασης έκλεισε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο λαμβάνοντας ώθηση από τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση «Τανκάν» της κεντρικής ιαπωνικής τράπεζας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης εκτινάχθηκε το Σεπτέμβριο στο 1 από –5 τον Ιούνιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/01/828507.htm ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά σε διάστημα 2,5 ετών που οι ιάπωνες επιχειρηματίες εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν στη χθεσινή ανακοίνωση ότι η ανεργία υποχώρησε τον Αύγουστο στο 5,1%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, έναντι 5,3% τον Ιούλιο.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, οι δαπάνες των ιαπώνων καταναλωτών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 7,4% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράφει από το Φεβρουάριο του 1984.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,39% και διαμορφώθηκε στις 10.361,24 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση είχε κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.029,94 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,09%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των τραπεζών με τη μετοχή της Mizuho Financial Group να καταγράφει σημαντικά κέρδη της τάξεως του 16%. Ώθηση στον εν λόγω κλάδο έδωσαν οι ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συμβάλει στον περιορισμό των επισφαλών δανείων.

Εντυπωσιακά κέρδη, άνω του 15%, κατέγραψε και ο τίτλος της Mitsubishi Tokyo Financial Group. Η τρίτη μεγαλύτερη ιαπωνική τράπεζα ανακοίνωσε ότι στο εξάμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου εμφάνισε καθαρά κέρδη 270 δισεκ. γιεν (2,4 δισεκ. δολ.) έναντι ζημίας ύψους 188 δισεκ. γιεν στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Αξιόλογη άνοδο σημείωσαν επίσης οι τίτλοι εταιρειών οι οποίες βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην ιαπωνική αγορά εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/01/828474.htm . Η μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 1,54%.