Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 10:25

Μικρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

ΤΑΣΕΙΣ ανάκαμψης εμφανίζουν στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τη σημαντική χθεσινή πτώση.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.110,9 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,5%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.147,96 μονάδες με κέρδη 0,41% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.258,98 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο της τάξεως του 0,07%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών οι οποίες επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις η τιμή αργού έχει ενισχυθεί κατά 8,2%.

Η μετοχή της British Petroleum ενισχύεται κατά 1%. Ώθηση στη βρετανική μετοχή δίνουν και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις αναλυτών σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο του 2003 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/01/828514.htm .

Mεγαλύτερη άνοδο (2,18%) σημειώνει η μετοχή της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας mm02. Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Financial Times”, η πρώην θυγατρική της British Telecom αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνία συνεργασίας με την ολλανδική KPN, την ιταλική Wind, τη γαλλική Bouygues και την ισπανική Amena.

Aντιθέτως, πιέσεις δέχεται και σήμερα η μετοχή της Volkswagen. Σύμφωνα με την έγκριτη γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine” η υπ΄ αριθμόν ένα αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης αναμένεται να εμφανίσει σημαντική μείωση των εσόδων της κατά την τρέχουσα χρήση εξαιτίας του κόστους από την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στη Βραζιλία. Η μετοχική της τιμή υποχωρεί κατά 0,80%.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία παρέμεινε το Σεπτέμβριο αμετάβλητος για πέμπτο διαδοχικό μήνα αντανακλώντας τις ανησυχίες των γάλλων καταναλωτών σχετικά με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης. Ο εν λόγω δείκτης αναμένεται να καταγράψει άνοδο από 49,1 τον Αύγουστο στις 49,7 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Τέλος, στις 13:00 θα ανακοινωθεί η ανεργία στην Ευρωζώνη για το μήνα Σεπτέμβριο.