Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 11:26

Γερμανία : Μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ υποχώρηση για τρίτο μήνα, σε σύνολο τεσσάρων μηνών, σημείωσαν τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς η ανεργία, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4,5 ετών και οι υψηλές θερμοκρασίες, κράτησαν τους καταναλωτές μακριά από τα καταστήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,2% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο Βισμπάντεν. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι, οι λιανικές πωλήσεις θα σημείωναν άνοδο 0,5%, ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, υποχώρησαν κατά 4,9%.

«Το κύμα καύσωνα έκανε τους καταναλωτές περισσότερο απρόθυμους να βγουν στην αγορά και να κάνουν έξοδα», ανέφερε ο Carsten Klude, επικεφαλής των στρατηγικών επενδύσεων της M.M. Warburg & Co., στο Αμβούργο, ο οποίος διαχειρίζεται 18 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπληρώνοντας :

«Δεν περιμένουμε αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ισως αυτό γίνει το επόμενο έτος, εάν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και μείωση της φορολογίας».

Οι καταναλωτές ενδέχεται να μεταθέσουν μερικές από τις αγορές τους, καθώς η θερμοκρασίες άγγιξαν τους 36 βαθμούς Κελσίου. Οι πωλήσεις ενδέχεται να ανακάμψουν τους ερχόμενους μήνες, καθώς αυξήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών, τον Σεπτέμβριο και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών.

Η Γερμανία ήταν σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ανεργία, διατηρήθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών τον Αύγουστο, σημάδι ότι οι εταιρείες βρίσκονται εν αναμονή περισσοτέρων στοιχείων ότι η οικονομία ανακάμπτει, πριν προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Τον Αύγουστο, οι λιανικές πωλήσεις εκτιμάται ότι περιορίστηκαν και λόγω των θερινών διακοπών των σχολείων, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ενώ ο Αύγουστος είχε 26 εργάσιμες ημέρες, μία λιγότερη από ό,τι πέρυσι.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, κοιτάζει να αυξήσει τις δαπάνες των καταναλωτών, με τη μείωση της φορολογίας, ύψους 22 δισ. ευρώ (26 δισ. δολ.) το επόμενο έτος, αλλά και να χαλαρώσει την εργατική νομοθεσία της χώρας.