Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2003 12:44

Ford Motor Co. : 3.000 απολύσεις στο Βέλγιο

ΣΚΕΨΕΙΣ για τη μείωση 3.000 θέσεων εργασίας στο Βέλγιο, κάνει η υπ' αριθμόν δύο αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, Ford Motor Co., καθώς προσπαθεί να επιστρέψει στην κερδοφορία από τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη, όπου μειώνονται οι πωλήσεις της.

Η μείωση του προσωπικού της Ford, στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο, έρχεται μετά την περικοπή 1.700 θέσεων εργασίας στη Γερμανία και 3.050 εργαζομένων στη Βόρειο Αμερική. Συνολικά η εταιρεία, την τελευταία διετία εμφάνισε ζημίες ύψους 6,4 δισ. δολαρίων.

«Χρειάζεται να μειώσουμε το κόστος μας και να προχωρήσουμε ταχύτερα στην αναδιάρθρωση», ανέφερε ο Lewis Booth, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford στην Ευρώπη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Η Ford αριθμεί συνολικά 10.000 εργαζομένους στο Βέλγιο, όπου παράγει 1.650 αυτοκίνητα Mondeo και 480 Transit ημερησίως, σύμφωνα με το site της εταιρείας.

Σημειώνεται, ότι, η Ford έχασε μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη από την Toyota Motor Corp. και την PSA Peugeot Citroen. Το οκτάμηνο του έτους, οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά περίπου το διπλάσιο.

Οι απολύσεις και τα πακέτα των αποζημιώσεων θα πρέπει να συζητηθούν με τις ενώσεις εργαζομένων του Βελγίου.

Ο επικεφαλής της Ford, William Clay Ford Jr., στοχεύει να εμφανίσει κέρδη 70 σεντς ανά μετοχή φέτος και για το σκοπό αυτό μειώνει τις θέσεις εργασίας.

Η Ford είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο, ότι σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες από τους μισθούς κατά περίπου 10% σε διεθνές επίπεδο. Το εργατικό κόστος της εταιρείας, ανήρχετο σε 23,9 δισ. δολ. για 350.321 υπαλλήλους το 2002, εκ των οποίων οι υπάλληλοι με μισθολόγιο αποτελούσαν το 23%. Από το 1999 η Ford μείωσε το εργατικό της δυναμικό στις ΗΠΑ κατά 6,5%, στους 161.868 υπαλλήλους, σύμφωνα με τα αρχεία της.