Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2003 10:24

Η Fitch αναβαθμίζει την Alpha Bank

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ σε σταθερή από αρνητική την πρόβλεψη για την Alpha Bank ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αξιολογώντας θετικά την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, καθώς και την πρόοδο της τράπεζας στην περικοπή δαπανών.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η Alpha Bank έχει σημαντική θέση στην αγορά, διατηρεί την ποιότητα του ενεργητικού της και έχει ικανοποιητική κερδοφορία, η οποία μάλιστα βελτιώνεται.

Η εκτίμηση είναι ότι, μέσω της πρόσφατης πώλησης μετοχών, η τράπεζα ενίσχυσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και απέκτησε ευελιξία για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή της.

Ο συνδυασμός αύξησης των χορηγήσεων και διατήρησης της κεφαλαιακής ισχύος αποτελεί πρόκληση για τη διοίκηση της τράπεζας, σημειώνεται στην έκθεση της Fitch.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη η αποτελεσματική συγκράτηση του κόστους, καθώς ήδη αποδίδουν τόσο οι επενδύσεις σε τεχνολογία όσο και οι κινήσεις μείωσης του προσωπικού.

Η τράπεζα διατηρεί καλή ποιότητα δανείων, παρά το γεγονός ότι αναπτύσσεται γρήγορα στην καταναλωτική πίστη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η γοργή επέκταση στη λιανική τραπεζική εξετάζεται πάντως από τη Fitch ως παράγων που μπορεί να αυξήσει το ρίσκο.

Η Fitch διατηρεί αμετάβλητες τις κατατάξεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες και συγκεκριμένα, σε A- για τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα και F2 για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.