Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2003 11:10

Βελτιωμένος ο τομέας υπηρεσιών της Ευρωζώνης

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 17 μηνών επεκτάθηκε το Σεπτέμβριο ο τομέας υπηρεσιών της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από έρευνα σε 2.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν από κοινού το 83% της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 53,6 από 52 τον Αύγουστο παραμένοντας για τρίτο διαδοχικό μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο σηματοδοτεί το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στις 52,5 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε η Γαλλία με το σχετικό δείκτη να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, ενώ αξισημείωτη είναι η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στη Γερμανία.

Ο επιμέρους δείκτης μελλοντικών προσδοκιών -που αποτυπώνει το βαθμό αισιοδοξίας για την επιχειρηματική δραστηριότητα το επόμενο δωδεκάμηνο- ανήλθε στο 69,8 το Σεπτέμβριο από 65,9 τον Αύγουστο.