Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2003 00:01

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες

ΤΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ προκάλεσαν ενθουσιασμό στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθώς αναπτέρωσαν τις ελπίδες των επενδυτών για οικονομική ανάκαμψη.

Στη Wall Street, η ευφορία ήταν διάχυτη καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές, χρηματιστές και εμπειρογνώμονες δεν περίμεναν τόσο καλά στοιχεία και έσπευσαν τοποθετηθούν σε μετοχές. Ολοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες της αγοράς κατέγραψαν κέρδη με τον Nasdaq Composite να κερδίζει 5% σε εβδομαδιαία βάση και τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά 4% στο ίδιο διάστημα.

Δεν είναι και λίγο πράγμα να ακούς πως η αμερικανική οικονομία άρχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Monster Worldwide Inc (+12%), Robert Half International (+12,4%), KLA-Tenco Corp (+7%), Applied Materials (+6%), Intel (+3,9%), Siebel Systems (+5,5%), 3M Co (+3,3%).

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με μεγάλα κέρδη αντανακλώντας, συγχρόνως, το θετικό κλίμα που δημιούργησαν θετικές επενδυτικές συστάσεις για τις μετοχές του τομέα τεχνολογίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 2,4% και 3,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη στις 900 μονάδες και το δεύτερο να επιστρέφει πάνω από τις 2.500 μονάδες. Ο δείκτης των 300 μετοχών έκλεισε την εβδομάδα με καθαρά κέρδη 2% και ήδη βρίσκεται 5% πάνω από τις αρχές του έτους.

Εμπειρογνώμονες αισιοδοξούν πως αν η οικονομία δείξει θετικά σημάδια το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα φέρει τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε θετικό έδαφος - σε ετήσια βάση - για πρώτη φορά έπειτα από μια τριετία απωλειών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Vivendi Universal (+4,7%), Nokia (+14,5%), ASML (+10%), Philips Electronics (+4%), Aegon, Adecco (+8%), Vedior (+6%).

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις ανακοινώσεις των κερδών του τρίτου τρίμηνου που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συνολικά, 11 εταιρείες του δείκτη S&P 500 ανακοινώνουν αυτό το επταήμερο, 110 την επόμενη εβδομάδα και 170 την μεθεπόμενη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ