Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 09:52

Νέα άνοδος στο Τόκιο

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την οικονομία των ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/04/830363.htm , του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας, η συνακόλουθη άνοδος της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/04/830434.htm , καθώς και η εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/04/830433.htm που έδωσε «ανάσα» στους ιάπωνες εξαγωγείς.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η αναβάθμιση του ιαπωνικού τραπεζικού κλάδου από τη Morgan Stanley καθώς και η διάχυτη αισιοδοξία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η μεταποίηση στην Ιαπωνία κατέγραψε το Σεπτέμβριο την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 15 μηνών, ενώ οι ιάπωνες επιχειρηματίες εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον, όπως προκύπτει από την έρευνα «τανκάν» Σεπτεμβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/01/828507.htm .

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χέιζο Τακενάκα, τόνισε ότι η πρόσφατη ισχυροποίηση του γιεν δεν πρόκειται να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την ιαπωνική οικονομία στους επόμενους 6-12 μήνες, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις για τον εξαγωγικό κλάδο πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής. Πρόσθεσε δε ότι η πρόσφατη θετική έκθεση «Τανκάν» για την οικονομία καταρτίστηκε πριν από την πρόσφατη ισχυροποίηση του γιεν.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.740,14 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,29%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανάμεσα στις 10.719,91 και τις 10.905,19 μονάδες.

Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 10.740,14 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,19% κλείνοντας με θετικό πρόσημο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των τραπεζών με τη μετοχή της Mizuho Holdings να κλείνει με άνοδο άνω 4%. Οι μετοχές της UFJ Holdings και της SMFG ενισχύθηκαν κατά 3,23% και 1,70% αντιστοίχως.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα πάνω την αξιολόγησή της για τον παραπάνω κλάδο επικαλούμενη την εκτίμηση ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιαπωνίας θα εμφανίσουν βελτίωση των αποτελεσμάτων τους σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ώθηση στις ιαπωνικές τράπεζες έδωσαν επίσης δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Mizuho Holdings, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις αρχικές της προβλέψεις σχετικά με την κερδοφορία της.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τίτλοι μεγάλων εξαγωγικών βιομηχανιών επωφελούμενες από την υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου μετά από διαδοχικές επεμβάσεις των ιαπωνικών νομισματικών αρχών αλλά και τα ικανοποιητικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/06/830604.htm , η Ιαπωνία αρχίζει να χρησιμοποιεί μεγάλη γκάμα παρεμβατικών μεθόδων, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Τόκιο δίνουν μάχη προκειμένου να βρουν όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους θα ανακόψουν την άνοδο του γιεν και να προστατεύσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές.

Η παρέμβαση που έγινε την περασμένη Τρίτη μέσω της νεοϋορκέζικης τράπεζας ήταν η πρώτη εμφανής αιφνίδια ενέργεια της Ιαπωνίας σε ξένη αγορά συναλλάγματος εδώ και αρκετές εβδομάδες. Παράλληλα, ήταν η πρώτη φορά κατά το τρέχον έτος που το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε αμέσως ότι προέβη σε πωλήσεις γιεν αμέσως μετά την πραγματοποίησή τους.

Η μετοχική τιμή της Toyota ενισχύθηκε κατά 2,35%, ενώ εκείνη της Sony έκλεισε με άνοδο 1,76%.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών στον κόσμο αναμένεται να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα τη νέα της κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών. Η PSX συνδυάζει τηλεόραση, DVD recorder, σκληρό δίσκο, όπως και όλες τις δυνατότητες του game player Playstation 2 σε μία μόνο συσκευή. Η Sony σχεδιάζει την κυκλοφορία του PSX στην Ιαπωνία πριν από τα τέλη του έτους και σε Ευρώπη και ΗΠΑ στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Aντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι εταιρείες που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην εγχώρια αγορά και οι οποίες είχαν πρωταγωνιστήσει στην άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας. Η μετοχή της ασφαλιστικής Millea Holdings υποχώρησε κατά 2,86%.