Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 11:49

Υπό πίεση και σήμερα το ευρώ

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου με το τελευταίο να βρίσκει στήριγμα στα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Ως γνωστόν, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι, ενώ ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε σταθερός στο 6,1% τον περασμένο μήνα, προστέθηκαν 57.000 θέσεις εργασίας στα μισθολόγια, εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα. Ήταν η πρώτη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων από τον Ιανουάριο, την ώρα μάλιστα που οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση της ανεργίας για το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα μέχρι τις 4 Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση κατά 4.000 έναντι αύξησης κατά 13.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Πέμπτη.

«Η αμερικανική αγορά εργασίας επιτέλους εμφανίζει σημάδια βελτίωσης», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αμερικανός αναλυτής, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει διατήρηση του θετικού κλίματος για το αμερικανικό νόμισμα και αυτή την εβδομάδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της οικονομίας μετά την πρόσφατη απροσδόκητα θετική εξέλιξη στον τομέα της απασχόλησης. «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο κατά τους τελευταίους επτά μήνες. Τα πράγματα καλυτερεύουν. Ωστόσο, απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ομιλία του στο Μιλγουόκι http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/06/830589.htm .

Στις 09:45 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 1,1552 δολάρια έναντι 1,1572 δολαρίων αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή ήταν 1,16860 δολάρια ανά ευρώ.

Στις 11:39 η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος με το αμερικανικό είχε διαμορφωθεί στα 1,1585 δολάρια.