Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 14:04

Οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2004

Η ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,2% του ΑΕΠ, η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, η διατήρηση των συνθηκών ανάπτυξης και η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας συγκαταλέγονται στους βασικούς στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2004, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2004 που κατέθεσε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Όπως αναφέρεται στο «εισαγωγικό σημείωμα» του υπουργού, στον προϋπολογισμό του 2004 ενσωματώνονται οι στρατηγικές επιλογές που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση της ανεργίας και τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου.

Οι στόχοι, προσθέτει ο υπουργός, είναι εφικτοί αλλά παράλληλα αναγκαίο να υλοποιηθούν δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος για το 2004 προβλέπεται να μειωθεί στο 98,5% έναντι του 101,7% του 2003. Κατά το έτος 2004 ο δανεισμός θα εστιαστεί κυρίως στις διάρκειας τριών, πέντε, δέκα και είκοσι ετών για να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στα βασικά σημεία των αποδόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική διαχείρισης με εκείνη του 2003. Κύριος στόχος θα είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του υφιστάμενου δημόσιου χρέους.

Τέλος, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται οτι για το 2004 η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Το ποιες θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν αναφέρονται, αλλά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004, δηλαδή θα γνωστοποιηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου του 2003.

Πηγή: ΑΠΕ