Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 15:38

Ε.Ε. - Προς νέα μορφή ενημερωτικών δελτίων για τις κινητές αξίες

Το ενδεχόμενο οι επενδυτές να βρεθούν σύντομα ενώπιον μίας νέας τυποποιημένης μορφής ενημερωτικών δελτίων για όλες τις ευρωπαϊκές κινητές αξίες, πλησιάζει, μετά την τελική εισήγηση της CESR (Eνωση Ευρωπαϊκών Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, αναφορικά με:

- την ελάχιστη πληροφόρηση που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε Ενημερωτικό Δελτίο στην Ε.Ε. η CESR εισηγείται υποχρεώσεις διαφάνειας σχετικά με πρότυπα για παράγωγα προϊόντα, προγράμματα προσφορών, εκδιδόμενους τίτλους για ομόλογα από θεσμικούς επενδυτές καθώς και μία πρόταση για τις ελάχιστες υποχρεώσεις διαφάνειας για μετοχές που στηρίζονται σε κάποιο άλλο προϊόν, όπως για παράδειγμα, έναν υποκείμενο τίτλο.

- την μορφή του Ενημερωτικού Δελτίου, η Οδηγία επιτρέπει να συντίθεται είτε από τρία ξεχωριστά κείμενα (κείμενο εγγραφής, σημείωμα κινητών αξιών και περίληψη) είτε από ένα μοναδικό ενιαίο κείμενο. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα χρήσης ενός Ενημερωτικού Δελτίου βάσης (base prospectus). Η CESR περιγράφει εκτενώς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο το Ενημερωτικό Δελτίο.

- την ετήσια πληροφόρηση, η εισήγηση της CESR προτείνει να δημοσιεύεται σε ηλεκτρονική μορφή είτε στην ιστοσελίδα της εκδότριας εταιρείας είτε στην ιστοσελίδα της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, η δημοσίευση αυτού του κειμένου μπορεί να ανατεθεί στην ίδια την οργανωμένη αγορά. Θα υπάρχει μία καταληκτική ημερομηνία δεκαπέντε εργάσιμων ημερών προκειμένου να σταλεί αντίγραφο του κειμένου προς την αρμόδια εποπτική αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ