Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 00:01

Με στήριγμα τις προσδοκίες

OΙ ΕΛΠΙΔΕΣ για κέρδη εν όψει της περιόδου έναρξης εταιρικών αποτελεσμάτων προσέφεραν κάποιο στήριγμα τη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Το κλίμα ωστόσο παρέμεινε υποτονικό, καθώς οι επενδυτές είναι συγκρατημένοι, εν αναμονή περισσότερων ενδείξεων για την πορεία των εταιρικών κερδών και γενικότερα της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

«Η αγορά κινήθηκε ανοδικά τις τελευταίες ημέρες και τώρα απορροφά τα κέρδη αυτά», αναφέρουν αναλυτές της αγοράς. Η μετοχή της Motorola ενισχύθηκε 8%, μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα μετατρέψει το τμήμα ημιαγωγών της σε ξεχωριστή εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία.

Εντυπωσιακή άνοδο, της τάξης του 33%, σημείωσε και η μετοχή της Rambus, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη από τις μετοχές του δείκτη υψηλής τεχνολογίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 22,67 μνάδες, ποσοστό 0,24%, φθάνοντας στις 9.594,98 μονάδες. Με άνοδο 12,89 μονάδων, ποσοστό 0,69%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.893,46 μονάδες.

Υποτονικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με τους επενδυτές να μένουν εκτός συναλλαγών λόγω της απουσίας νέων κινήτρων ή κατευθύνσεων από το εσωτερικό αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,6% και 0,77%, αντίστοιχα, κάτω από τις 900 και τις 2500 μονάδες.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως η αγορά έχει συνειδητοποιήσει πως η διόρθωση - κατά 7% - του δείκτη των 300 μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες επανέφερε τις μετοχές σε επίπεδα δίκαιης αποτίμησης, επισήμαναν όμως πως η αγωνία για την πορεία των εταιρικών κερδών του τρίτου τρίμηνου - οι ανακοινώσεις αρχίζουν την άλλη εβδομάδα - κρατά τους επενδυτές εκτός αγοράς.

Οι ίδιοι κύκλοι προβλέπουν συνεδριάσει διακυμάνσεων τις προσεχείς ημέρες καθώς η εβδομάδα δεν έχει σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις που να στηρίξουν τα θετικά νέα για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Οι πιό δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: BASF (-1%), Bayer (-2%), Celanese AG (-1,4%), Rhodia (+4%), Munich Re (-1,5%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε ενισχυθεί οριακά για να κλείσει πάνω από τις 10.700 μονάδες με την ιαπωνική αγορά επιφυλακτική για τις εξελίξεις στην ισοτιμία του γιεν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ