Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι μετοχές στη Σιγκαπούρη, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Οι μετοχές της City Developments Ltd., οδήγησαν τις υπόλοιπες των μεγαλύτερων εταιρειών της νήσου, σε υψηλότερα επίπεδα, μετά την ανακοίνωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της χώρας, Lee Hsien Loong, ότι η οικονομία κέρδισε το χαμένο της έδαφος το τρίτο τρίμηνο.

Ο δείκτης Straits Times, κέρδιζε ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 1.729,73 μονάδες στις 10:19' π.μ., τοπική ώρα, διευρύνοντας τα κέρδη του 5,4% των τριών ημερών. Η Σιγκαπούρη, η οποία θα ανακοινώσει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της, την Παρασκευή, για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, φαίνεται ότι πέτυχε τον στόχο με ρυθμό ανάπτυξης 1% για το τρέχον έτος, συμπλήρωσε ο Lee, επισημαίνοντας, ότι το 2004 η ανάπτυξη θα κυμανθεί από 3% έως 5%.

«Ο κόσμος προχωρά σε αγορές εν όψει της οικονομικής ανάκαμψης το 2004», ανέφερε ο Kenneth Tang, ο οποίος διαχειρίζεται δύο δισ. δολ. σε μετοχές με την Credit Agricole Asset Management (Singapore) Ltd., συμπληρώνοντας : «Φτάσαμε στον πάτο το δεύτερο τρίμηνο και βλέπουμε ότι τώρα απομακρυνόμαστε από αυτά τα επίπεδα». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι προσφάτως, η Credit Agricole, αγόρασε μετοχές της City Developments και της DBS Group Holdings Ltd., της μεγαλύτερης τράπεζας της νήσου.

Αλλού στην Ασία, ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία σημείωνε κέρδη. Την υψηλότερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Nissan Motor Co., μετά την υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου, η οποία καθησύχασε τον κόσμο, ότι περαιτέρω ισχυροποίηση του νομίσματος θα περιορίσει την αξία των εξαγωγών τους.

Οι δείκτες στη Ν. Κορέα, στην Ταϊβάν και τη Ν. Ζηλανδία, ταλαντεύθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κινείτο πτωτικά κατά την έναρξη της συνεδρίασης, τη στιγμή που οι λοιποί δείκτες κινούντο ανοδικά.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα, λόγω εθνικής εορτής.